Medicamente gratuite pentru bolnavii din programele nationale de sanatate

Magazin Salajean 12 octombrie 2010 0

Medicamente gratuite pentru bolnavii din programele nationale de sanatateBolnavii de diabet, tuberculoza, HIV/SIDA, cei cu afectiuni oncologice, hemofilie sau cei care au suferit un transplant si care se afla inclusi in programele nationale ale Ministerului Sanatatii vor beneficia, in continuare, de medicamente in mod gratuit.

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a aprobat proiectul de Ordin privind stabilirea preturilor de decontare a medicamentelor care se acorda bolnavilor in cadrul Programelor nationale de sanatate nominalizate prin Hotararea de Guvern nr. 261/2010 privind aprobarea programelor nationale de sanatate pentru anul 2010. Acesta va abroga Ordinul ministrului Sanatatii 426/2009 care stabileste ca pretul de decontare a medicamentelor este cel din Catalogul National al Medicamentelor de uz uman.

Proiectul de act normativ se afla in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii la adresa www.ms.ro, sectiunea transparenta decizionala. Saptamana viitoare, Ministerul Sanatatii va organiza o serie de intalniri tehnice cu reprezentantii farmacistilor si cei ai distribuitorilor pentru a discuta eventuale propuneri si observatii la proiectul de ordin. Conform proiectului de act normativ, Ministerul Sanatatii a modificat metodologia de calcul a preturilor de decontare a medicamentelor din lista C2, astfel incat sa poata sustine decontarea tratamentelor necesare acestor bolnavi, si acestia sa nu fie afectati.

Astfel, in noul mod de calcul vor fi diminuate adaosul pentru pretul cu ridicata (adaosul distribuitorului) si cel de desfacere cu amanuntul (adaosul pentru farmacii). Daca pana in prezent, adaosul distribuitorului varia intre 14 la suta si o suma fixa de 30 de lei, in noul sistem acesta va avea o valoare fixa de 4 la suta. De asemenea, adaosul pentru farmacii va fi unic, in procent de 1,5 la suta. In formula veche, acesta putea varia intre 24 la suta si suma fixa de 35 lei.

Proiectul de Ordin prevede ca noul pret de decontare sa nu depaseasca pretul din Catalogul National al Medicamentelor de uz uman

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »