Medicamente expirate în farmaciile sălăjene!

Magazin Salajean 15 iunie 2011 0

Medicamente expirate în farmaciile sălăjene!

Deşi ar trebui să vindece, specialiştii în sănătate spun că medicamentele cu termenul de valabilitate depăşit pot fi, deopotrivă, dăunătoare ori, în cel mai fericit caz, nu au niciun efect. Cu siguranţă, însă, aduc amenzi usturătoare administratorilor farmaciilor în care inspectorii de la Protecţia Consumatorului găsesc astfel de produse expirate. Numai în cursul lunii trecute, inspectorii sălăjeni au găsit expuse la vânzare, în patru farmacii din judeţ, medicamente cu termenul de valabilitate depăşit.

Conform datelor furnizate de directorul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Sălaj, Claudiu Silaghi, controlul a vizat 31 de farmacii din întreg judeţul. La 12 dintre unităţile controlate au fost depistate nereguli, administratorii fiind sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 9.500 de lei. Printre abaterile constatate se numără expunerea la comercializare a unor produse în valoare de 400 de lei cu termenul de valabilitate depăşit şi fără traduceri în limba română, precum şi lipsa afişării preţurilor la unele medicamente. Totodată, la o farmacie s-au depistat nereguli legate de cardul de fidelitate şi de reducerile practicate, a declarat Silaghi. Potrivit acestuia, întreaga cantitate de medicamente expirate a fost confiscată, ulterior fiind întocmit un proces verbal de distrugere a mărfii neconforme. Directorul CJPC Sălaj nu ne-a comunicat numele farmaciilor în care s-au găsit produse expirate.

Specialiştii în sănătate spun că, în cazul consumului de medicamente cu termenul de valabilitate depăşit, cea mai blândă consecinţă este scăderea eficacităţii medicamentului. Sunt, însă, şi situaţii grave, medicamentele expirate, indiferent dacă îşi produc sau nu efectul prescris iniţial, pot induce efecte secundare neaşteptate, cum ar fi: reacţii alergice, dureri gastrice, cefalee, chiar îmbolnăviri. În cazurile cele mai grave, medicamentele vechi pot produce intoxicaţii grave.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »