Medalie de Aur pentru zalauanul Paul Sucala, la Targul International Intel de Stiinta si Tehnologie SUA

Magazin Salajean 20 mai 2010 0

Medalie de Aur pentru zalauanul Paul Sucala, la Targul International Intel de Stiinta si Tehnologie SUA

La varsta majoratului, are peste 50 de premii la diferite concursuri de stiinta si tehnologie organizate in tara. Munca asidua, perseverenta si, in principal, inclinarea spre stiinta i-au adus sansa de a participa, luna aceasta, la Targul International Intel de Stiinta si Tehnologie, ce a avut loc in Statele Unite ale Americii. Este vorba de elevul zalauan Paul Sucala, care le-a suflat celor peste 1.600 de participanti din aproape 60 de tari ale lumii cel mai ravnit premiu – medalia de aur.

In cursul zilei de ieri, Paul Sucala, elev in ultimul an de liceu la Colegiul National Silvania Zalau, a fost felicitat de conducerea colegiului si de intreg personalul didactic al scolii pentru castigarea premiului I la Targul International Intel de Stiinta si Tehnologie – categoria Electrical Engineering, Computer Engineering, Controls, desfasurat in perioada 9-14 mai, la San Jose, California (SUA). Tanarul zalauan, impreuna cu un alt tanar, Cristian Rosu, elev in clasa a XII-a, la Colegiul National Emanoil Gojdu din Oradea, s-au prezentat la competitie cu un sistem activ de prevenirea accidentelor rutiere, cu ajutorul caruia se scaneaza suprafata din fata autovehiculului si se calculeaza probabilitatea producerii unui accident, care i-a propulsat treapta cea mai inalta a podiumului competitiei.

Pasionat de mic de stiinta, Paul Sucala ne-a spus, ieri, ca nici nu se astepta la premiul oferit. A fost prima participare la un concurs international inafara tarii si am luat locul I pentru sistemul creat, un server care scaneaza traiectoria masinii si probabilitatea de a intra in coliziune cu un alt autoturism. Am ajuns sa particip la acest targ international calificandu-ma la Salonul de Creatie si Inventie din Bucuresti, organizat anul trecut. La Targul International Intel de Stiinta si Tehnologie am concurat in echipa cu prietenul meu din Oradea, Cristian Rosu.

Ideea pentru acest proiect ne-a venit dupa ce am studiat ceea ce se cauta la aceste concursuri, respectiv inventii care sa rezolve o problema de interes. Ne-am gandit la acest sistem pentru ca, din studiile facute, principala cauza de deces a tinerilor de pana in 24 de ani o reprezinta accidentele rutiere. Proiectul nostru este functional, a fost testat pe un ATV, si imi doresc, pe viitor, sa fie perfectionat si amplasat pe autoturisme, chiar si pe cele mai vechi, nu doar pe cele din fabrica, pentru prevenirea accidentelor rutiere, ne-a spus Paul Sucala. El a tinut sa dedice aceasta reusita tatalui sau, care nu mai e printre cei vii.

Pentru inventia sa, Paul Sucala a fost premiat cu medalia de aur, dar si recompendat cu 3.000 de dolari. Totodata, a primit si din partea Pazei de Coasta Americana o diploma, care, dupa cum ne-a spus tanarul zalauan, s-au aratat foarte interesati de proiect.

Society for Science & the Public, o organizatie nonprofit dedicata implicarii publice in cercetare stiintifica si educatie, detine si administreaza Targul International Intel pentru Stiinta si Tehnologie inca de la prima sa editie, din 1950. Finalistii participanti la aceasta competitie au fost selectati de la 539 de targuri afiliate din intreaga lume. Proiectele lor au fost evaluate la fata locului de un juriu format din peste 1.000 de persoane din aproape fiecare domeniu stiintific, fiecare avand un doctorat sau echivalentul a sase ani de experienta profesionala conexa intr-una din disciplinele stiintifice respective.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »