Masuri speciale pentru zilele caniculare

Magazin Salajean 26 iunie 2008 0

In prima parte a sedintei Colegiului Prefectural, convocat ieri de catre prefectul judetului Salaj, Andrei Todea, a fost prezentata o informare privind prognoza meteorologica pentru perioada de vara 2008, cu precadere facandu-se referire la alimentarea cu apa din acumularea Varsolt. Conform datelor puse la dispozitie de catre reprezentantul Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Salaj, in intervalul iunie – august 2008, se vor inregistra temperaturi medii care se vor situa peste valorile climatologice in cea mai mare parte a intervalului. In ceea ce priveste cantitatile de precipitatii prognozate, in zona Salajului acestea se vor incadra in parametrii normali. De asemenea, reprezentantul SGA a precizat ca, avand in vedere stocul de apa existent in acumularea Varsolt, precipitatiile inregistrate in ultimele 5 luni si perspectiva meteorologica pentru intervalul iunie – august 2008, nu vor fi probleme in asigurarea cerintei de apa a utilizatorilor.

In partea a doua a Colegiului Prefectural s-a discutat despre masurile privind asigurarea de catre serviciile publice deconcentrate a conditiilor necesare pentru prevenirea si combaterea eventualelor efecte ale temperaturilor caniculare si buna desfasurare a activitatii in perioada de vara. Reprezentantii institutiilor deconcentrate au prezentat informari privind masurile adoptate in acest sens si s-a discutat despre masurile necesar a fi adoptate in vederea prevenirii si inlaturarii efectelor cauzate de temperaturile ridicate, asupra populatiei. Totodata, s-a stabilit ca, in zilele imediat urmatoare, sa se constituie Comitetul Judetean de Coordonare a Situatiilor de Urgenta determinate de calamitati naturale, din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) si, nu in ultimul rand, sa fie realizate toate masurile mentionate in informarile prezentate de institutiile deconcentrate referitoare la perioadele caniculare. S-a mai transmis catre toate primariile o adresa prin care Institutia Prefectului si ASP Salaj, solicita autoritatilor publice sa identifice si sa organizeze punctele de prim ajutor pentru populatie. Astfel, in perioada urmatoare, in afara de asigurarea conditiilor de lucru propriilor angajati, institutiile publice decon-centrate si autoritatile locale vor avea in vedere: asigurarea conditiilor optime in spatiile destinate relatiilor cu publicul; asigurarea apei pentru populatie in perioadele caniculare – cu precadere in marile aglomeratii urbane; comunicarea catre populatie a masurilor de protectie in perioadele caniculare – prin intermediul mass-media locale; asigurarea resurselor de apa potabila, a calitatii apei pentru efectivele de animale; organizarea unui sistem de supraveghere medicala etc.

Nu in ultimul rand, conform protocoalelor incheiate intre institutiile deconcentrate, vor fi intensificate actiunile de control privind: siguranta alimentelor, respectarea normelor privind comercializarea si depozitarea alimentelor, prevenirea aprinderii miristilor si a vegetatiei uscate existente la nivelul lizierelor, respectarea prevederilor legale privind asigurarea conditiilor de munca in perioadele cu temperaturi ridicate si altele.

In ultima parte a reuniunii Colegiului prefectural a fost prezentata o informare privind aplicarea planului anual pentru furnizarea produselor alimentare din stocurile de interventie comunitara catre persoanele defavorizate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »