Masinile vechi ar putea fi inmatriculate fara plata taxei auto

Magazin Salajean 24 ianuarie 2012 0

Masinile vechi ar putea fi inmatriculate fara plata taxei autoTaxa de prima inmatriculare pentru autovehiculele inscrise in circulatie inainte de anul 2007 ar putea fi amanata pana anul viitor, interval in care sa fie achitata doar taxa de poluare auto, redusa cu 25 la suta. Propunerea a fost avansata luni, de ministrul Mediului, Laszlo Borbery, in sedinta Coalitiei de guvernamant si ar urma sa fie introdusa, de miercuri, printr-o ordonanta de urgenta.

Decizia are la baza faptul ca, desi noua taxa a fost anuntata cu mai multe luni in urma, proprietarii de masini vechi nu au inteles complet sistemul si nu au avut, astfel, timp suficient sa isi vanda autovehiculele. Un alt argument a fost acela ca foarte multe persoane vor sa vanda masinile vechi, insa taxa pe care trebuie sa o achite cumparatorul depaseste de multe ori valoarea autovehiculului.

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule prevede achitarea taxei la prima vanzare a masinilor inmatriculate in tara inainte de 1 ianuarie 2007, aceasta urmand a fi platita de cumparator. Mai precis, pentru autovehiculele inmatriculate inainte aceasta data, taxa de poluare trebuie achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor. Taxa de prima vanzare pentru masinile vechi a fost introdusa la cerinta Comisiei Europene.

Noua lege a taxei auto a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 10 ianuarie, fiind aplicata incepand cu 13 ianuarie 2012. Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25 la suta, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, proprietarii de masini sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »