Masinile noi aduse din UE, scutite de taxa auto daca sunt inscrise in doua luni

Magazin Salajean 29 decembrie 2009 0

Masinile noi aduse din UE, scutite de taxa auto daca sunt inscrise in doua luni

Persoanele care cumpara autovehicule noi inmatriculate in Uniunea Europeana (UE) in intervalul 15 decembrie 2008 – 31 decembrie 2009 vor fi obligate sa inscrie masinile in tara intr-un interval maxim de 60 de zile, incepand cu anul viitor, pentru a beneficia de scutire de la plata taxei auto.

Legislatia in vigoare prevede ca autovehiculele a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2.000 de centimetri cubi si care se inmatriculeaza pentru prima data in Romania sau in alte state membre ale Uniunii Europene incepand cu 15 decembrie 2008 se excepteaza de la obligatia de plata a taxei pe poluare pentru autovehicule. Prevederile se aplica pana la 31 decembrie 2009, inclusiv.

Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat zilele trecute ca Uniunea Europeana atrage atentia asupra neconcordantelor legislatiei in domeniul taxei auto cu prevederile europene. Am avut o corespondenta cu Uniunea Europeana, care ne-a atras atentia ca legislatia actuala in domeniul taxei auto nu corespunde prevederilor europene si ca nu avem dreptul sa continuam cu aceasta exceptie.

Voi prezenta guvernului o ordonanta de urgenta prin care persoanele care au cumparat masini inmatriculate in UE in perioada exceptiei vor avea la dispozitie 60 de zile pentru a inmatricula autoturismul in tara, fara plata taxei auto. Cei care depasesc acest termen vor plati taxa, a mentionat ministrul mediului, Laszlo Borbely.

Surse oficiale au declarat anterior ca guvernul a cerut Comisiei Europene sa accepte prelungirea perioadei de exceptare de la plata taxei auto pentru masinile noi cu sase luni, pana la sfarsitul lunii iunie 2010, dar solicitarea a fost respinsa, iar exceptia va fi ridicata, urmand ca executivul sa caute alte solutii pentru industria auto.

Guvernul a decis, in luna aprilie 2008, introducerea taxei de poluare auto, calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini, pe baza capacitatii cilindrice si a emisiilor de dioxid de carbon. Pe fondul cresterii numarului de masini second hand importate, guvernul a decis, in urma cu un an, ca taxa auto perceputa la achizitionarea masinilor noi sa fie suspendata incepand cu 15 decembrie 2008 si pana la sfarsitul lunii decembrie 2009, pentru vehiculele Euro 4 cu motorizari de pana la 2.000 centimetri cubi, inmatriculate pentru prima data in Romania si in Uniunea Europeana. Exceptia va fi astfel ridicata incepand cu 1 ianuarie 2010.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »