Masini ridicate pe banda rulanta in Zalau

Magazin Salajean 27 aprilie 2010 0

Masini ridicate pe banda rulanta in Zalau

Sute de soferi si-au cautat in zadar masinile pe strazile ori spatiile verzi din municipiu, unde le-au parcat. Asta pentru ca firma cu care municipalitatea are incheiat contractul pentru prestarea serviciilor de ridicare, transport si depozitare a autovehiculelor parcate neregulamentar a saltat, in primele trei luni ale anului, nu mai putin de 441 de autoturisme.

Peste 400 de masini parcate sau stationate neregulamentar au fost ridicate, in primele trei luni ale anului, de pe strazile Zalaului, proprietarii fiind nevoiti sa plateasca sume destul de mari pentru recuperarea lor. Amenzile pot ajunge pana la 500 de lei pentru parcarea autoturismelor in locuri interzise, la care se adauga si tarifele practicate de firma care se ocupa cu ridicarea masinilor, ce depasesc suma de 200 de lei. Mai mult, autovehiculele nerevendicate de proprietari in termen de 30 de zile de la ridicare vor fi declarate abandonate si, ulterior, valorificate.

Tarife de criza

Cetatenii ar trebui sa stie ca stationarea autoturismelor in locuri interzise le goleste buzunarul. Mai precis, proprietarul trebuie sa plateasca urmatoarele: ridica-rea, transportul, depozitarea, paza si eliberarea auto-vehiculelor stationate neregulamentar.

Fara transport, tariful de ridicare a autovehicului este de 100 de lei. Daca este inclus si transportul masinii in parcarea din incinta Colegiului Tehnic Alesandru Papiu-Ilarian (de unde proprietarii lor le pot recupera), costurile ajung la 200 de lei. Si stationarea autoturismului in parc costa. Si inca bine. Tariful practicat pentru depozitarea masinii este de 10 lei pe ora. Astfel, daca proprietarul s-a grabit cand si-a lasat masina pe interzis, in cazul in care i-a fost ridicata, ar trebui sa se grabeasca si sa o recupereze.

Amenda plus trei puncte penalizare

Pe langa tarifele practicate de firma cu care municipalitatea are incheiat contract pentru ridicarea masinilor, proprietarul mai trebuie sa achite si amenzile aferente. Cei care isi lasa autoturismele pe spatiile verzi ori in locuri destinate altor activitati sau persoanelor cu handicap, sunt sanctionati aspru cu amenzi ce ard buzunarele proprietarilor, acestea fiind cuprinse intre 250 si 500 de lei. Potrivit hotararilor locale, agentii constatatori abilitati sa aplice sanctiuni sunt, dupa caz, agentii Politiei Rutiere Zalau si functionarii imputerniciti in acest scop de primar prin dispozitie.

Purtatorul de cuvant al Primariei Municipiului Zalau, Manuela Ghiurutan, ne-a spus ca, in primele trei luni ale anului, pentru masinile parcate neregulamentar pe spatii verzi au fost intocmite 25 de avertismente si aplicate 34 de amenzi. La aplicarea unei amenzi minime, valoarea totala a sanctiunilor trece usor de 8.000 de lei. Pentru masinile parcate neregulamentar pe carosabil, sanctiunea contraventionala minima este de 120 de lei, aplicata de Politia Rutiera.

Dupa cum ne-a comunicat comisar sef de politie Viorel Vicas, seful Biroului Rutier Zalau, in primul trimestru al anului s-au scris peste 180 de sanctiuni contraventionale pentru stationarea neregulamentara a autoturismelor pe carosabil. In plus, pe langa amenda, proprietarul masinii se alege si cu trei puncte de penalizare.

Un loc de parcare pentru zece masini

Majoritatea masinilor au fost ridicate, dupa cum era de asteptat, din zonele cele mai aglomerate ale municipiului. Conform datelor furnizate de biroul de presa al Primariei Zalau, frecvent se ridica masini din zona centrala, respectiv de pe Strada Unirii, din Piata 1 Decembrie 1918, Strada 9 Mai si Strada 22 Decembrie 1989, de pe Bulevardul Mihai Viteazul in zona Zahana, langa Ceasul Electronic si la Sala Sporturilor, precum si in zona Spitalului Judetean si pe strada Sfanta Vineri.

Insa, chiar daca unii soferi par a fi iresponsabili atunci cand isi parcheaza auto-turismele in spatii neame-najate, nu putem lasa la o parte lipsa locurilor de parcare din municipiu. La ora actuala, in Zalau sunt aproximativ 3.600 de parcari, dintre care 1.721 parcari de resedinta, 1.906 parcari cu plata si 33 de parcari fara plata (la Spitalul Judetean), pentru cele aproximativ 35.000 de masini existente la nivelul muni-cipiului, adica un singur loc de parcare pentru zece masini.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »