Maşini de ultimă generaţie pentru şefii din instituţiile publice sălăjene

Profitând de posibilitatea pe care le-o oferă Programul de stimulare a înnoirii parcului auto naţional, tot mai multe instituţii publice din judeţ se înghesuie să-şi caseze rablele pentru a-şi achiziţiona autoturisme noi. Deşi nu le dau banii afară din casă, unele dintre ele aleg să cheltuiască sume consistente pentru ca şefii lor să se deplaseze, bineînţeles, doar în interes de serviciu, în autoturisme luxoase.

Conducerea Spitalului Judeţean preferă calitatea nemţească
În urmă cu puţin timp, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău a cheltuit 74.000 de lei pentru achiziţia unui autoturism Volkswagen Golf Trendline TDI. Maşina este dotată cu sistem Start-Stop, care opreşte motorul automat în momentul în care maşina ajunge în repaus, maneta schimbătorului de află în punctul mort, iar şoferul a dat drumul ambreiajului. Motorul porneşte imediat ce ambreiajul este apăsat.
Banii necesari au fost asiguraţi, susţine managerul celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ, din veniturile proprii. De altfel, consilierii judeţeni au fost cei care au aprobat, în planul de achiziţii pe anul în curs, suma de 80.000 de lei, pentru cumpărarea unei maşini prin „Rabla”. Conducerea Spitalului a „strâns cureaua”, astfel că nu a cheltuit toţi banii ce i-a avut la dispoziţie pentru această achiziţie, reuşind să economisească 6.000 de lei.
Întrebat de ce instituţia pe care o conduce a preferat un autoturism scump, suma cheltuită pentru acesta fiind suficientă pentru achiziţia a cel puţin două maşini de producţie autohtonă, Barna ne-a declarat: „Am făcut solicitări de oferte şi am făcut alegerea în funcţie de câteva criterii. Ne-am dorit să fie o maşină utilă, fiabilă. Până să cumpărăm această maşină, circulam cu o Dacie veche, cea inscripţionată cu Medicină Legală”.
Managerul Spitalului Judeţean dă asigurări că autoturismul nu a fost achiziţionat exclusiv pentru direcţiune şi că poate fi utilizat de către orice angajat al unităţii, în interes de serviciu.

Maşină de 80.000 de lei pentru secretarul judeţului
Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău nu este singura instituţie cu parcul auto înnoit. La finalul lunii octombrie, Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj a achiziţionat un autoturism Skoda Octavia, prin „Rabla 2013”, care „va fi utilizat în regim de parc comun la nivelul CJ Sălaj, cu precădere de secretarul judeţului (Cosmin Vlaicu – n. red.), precum şi de celelalte structuri de specialitate, în funcţie de necesităţile rezultate din exercitarea atribuţiilor de serviciu”, ne-au declarat reprezentanţii administraţiei judeţene.
Valoarea de achiziţie a autoturismului a fost de 80.691 de lei, inclusiv TVA, echivalentul a 18.000 de euro, din care Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a suportat prima de casare în valoare de 6.500 de lei şi eco-bonusul de 500 de lei acordat pentru gradul de poluare scăzut al noii maşini.

Tăutu o ţine în parcare
Şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj intenţionează să-şi cumpere un nou mijloc de transport. După cum ne-a declarat Marius Tăutu, preşedintele instiţiei, pentru acest demers a fost casat un autoturism Daewoo Nubira vechi şi sunt puşi la bătaie 11.300 de euro (echivalentul a aproape 50.000 de lei). „Suntem în curs de selecţie a ofertelor. Vom opta în funcţie de o serie de factori, printre care preţul, marca şi caracteristicile tehnice”, a explicat oficialul CJAS Sălaj, adăugând ca achiziţia se va face cel târziu în luna decembrie. Tăutu a ţinut să precizeze că mult-aşteptatul autoturism nu va fi utilizat în interes personal, iar după orele de program, va rămâne în parcarea instituţiei.

Primăria Bobota vrea ieftin, dar nou
La rândul lor, autorităţile locale din Bobota au aprobat alocarea a 30.000 de lei de la bugetul comunei, sumă suficientă, susţine primarul Aurel Sarca, pentru cumpărarea celei mai ieftine variante Dacia.
În lista instituţiilor publice care vor să-şi înnoiască parcul auto beneficiind de voucherul de 6.500 de lei, acordat la casarea unei maşini mai vechi de zece ani, listă publicată pe site-ul AFM, se mai regăsesc Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Agenţia pentru Protecţia Mediului Sălaj şi Primăria Hereclean.

Încă 40 de vouchere pentru sălăjeni
AFM a alocat 3.000 de tichete valorice pentru persoanele fizice în cadrul Programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional 2013, distribuirea lor către colectorii validaţi urmând să se realizeze în 14 şi 15 noiembrie. Conform unui comunicat al Administraţiei Fondului pentru Mediu, Sălajului i-au fost alocate 40 de tichete, câte opt pentru fiecare din cei cinci colectori validaţi (Automobile Service SRL Zalău, Onesta Prod SRL Zalău, Mivas Trans Corporation SRL Zalău, Vanbarex SRL Sărmăşag şi Remat Sălaj SA Zalău).
Proprietarul unui autovehicul uzat care vrea să obţină voucherul de 6.500 de lei pentru casarea acestuia trebuie să se înscrie la un colector validat şi să obţină certificatele de distrugere, de radiere şi tichetul în maxim zece zile. Cei care doresc să-şi achiziţioneze un autovehicul nou şi deţin un tichet valoric, îl pot depune la producătorul/dealer-ul auto acceptat în program, până la data de 20 decembrie 2013. Nota de înscriere pentru achiziţionarea unui autovehicul nou de la un producător/dealer validat este valabilă până la data de 23 decembrie 2013.
În acest an, se utilizează un singur tichet valoric, de 6.500 de lei, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, tichetul fiind transferabil. Totodată, se oferă posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei pentru: achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km sau achiziţionarea unui atuovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid. Pot fi cumulate maxim două eco-bonusuri pentru o reducere suplimentară de 1.000 de lei.
AFM a finalizat analiza dosarelor depuse de către persoanele juridice şi instituţiile publice în cadrul
Programului „Rabla 2013”. În sesiunea 10 iunie-31 octombrie 2013, au fost depuse 1.451 cereri de finanţare, dintre care 643 au fost acceptate pentru 1.670 de autovehicule, cu o sumă aprobată de aproape 10,9 milioane lei.
În Sălaj există, potrivit evidenţelor AFM, circa 44.000 de autoturisme mai vechi de zece ani.

7 Thoughts to “Maşini de ultimă generaţie pentru şefii din instituţiile publice sălăjene”

  1. Anonim

    Povesti.Absolut toate ,dar TOATE autoturismele de serviciu sant folosite in interes personal pe durata week-endurilor si nu numai.
    Meteahna romaneasca de care nu ne vom dezbara niciodata.

  2. Anonim

    trebuie sa le plimbe pe fete

  3. nae ledra

    Suntem bogati,oameni buni! Trebuie sa avem grija de reprezentantii nostri ! Bannii publici sunt bine chivernisiti !

  4. Anonim

    TOTI SEFII DE INSTITUTII FOLOSESC MASINILE DE SERVICIU IN INTERES PERSONAL .CIRCULA SAMBATA,DUMINICA SI IN ZILE NELUCRATOARE.

  5. Tibi

    Acest tovaras activist de partid Barna nu are fonduri pentru achizitiile necesare spitalului, dar are pentru el…

  6. Anonim

    asa tovarasi salajeni pupav-ar d-l PONTA si Nicolaescu antai confortul si apoi sanatatea am tot sperat ca USL -ul va gandi altfel dar degeaba toti santeti la fel pacat.

  7. Anonim

    rusine sa va fie, Salajul este cel mai sarac la capitolul salarii, chiar nu analizati situatia cetatenilor – oamenii de rand , ati vazut cati au ramas cu ratele restate la bancii, acuma nu mai iesiti pe strazi si voi va distrati cu banii oamenilor, rusine, rusine!!!

Leave a Comment