Masini cu numere de inmatriculare interzise, libere pe drumurile Salajului

Magazin Salajean 25 august 2011 0

Masini cu numere de inmatriculare interzise, libere pe drumurile Salajului

Salajenii sunt inventivi atunci cand sunt pusi sa aleaga intre numere de inmatriculare personalizate pentru autoturismele personale. Astfel, daca unele optiuni copiaza abrevierea unor institutii de stat, altele au conotatii evident sexuale. Numerele de inmatriculare ciudate apartin, insa, doar proprietarilor de autovehicule care au solicitat aceste numere cu cativa ani in urma. In prezent, peste 1.500 de combinatii sunt interzise prin lege, fiind trecute intr-un dictionar al Directiei Regim Permise si Inmatriculari.

Combinatia MAI, in top

Dintre combinatiile interzise amintim doar cateva restrictionate pentru uzul propriu al institutiilor de stat, si anume: POL (Politia Romana), DEP (Camera Deputatilor), SNT (Senat), SRI (Serviciul Roman de Informatii), MAI (Ministerul Administratiei si Internelor) etc. Cateva sute de autovehicule inmatriculate in Salaj circula pe drumurile publice avand aceste combinatii pe numerele de inmatriculare. Prima pozitie in clasament este ocupata de placutele cu numerele de inmatriculare SJ * MAI, respectiv pentru 80 de masini. A doua pozitie este ocupata de combinatia DNA (Directia Nationala Anticoruptie) care, de altfel, vine si de la prescurtarea numelui Dana, si care apare pe 24 de autovehicule inmatriculate in Salaj. Pe locul trei se claseaza numarul de inmatriculare SJ * SRI, un numar de 21 de salajeni optand pentru aceasta combinatie. Cate doua autovehicule inscrise in circulatie in judet contin grupari de litere precum DEP si SNT, in timp ce pentru GOV sau POL nu au fost doritori.

Numere anti-politie

Se cauta si combinatiile cu WST, YGP sau WSA. Acestea fac parte din asa-numitele numere anti-radar sau anti-politie, pentru cei care cred ca politistii actioneaza in functie de numerele de masina. Spre exemplu, WST este o combinatie mai veche a SPP-ului (Serviciul de Paza si Protectie), raspandindu-se astfel ideea ca numerele care contin litera W ofera anumite avantaje, fiind cele mai cautate.

Politistii infirma aceste zvonuri, intarind chiar cu amenzile aplicate unor cadre superioare din minister care incalca regulile de circulatie. Faptul ca detin numere de inmatriculare avand diferite combinatii care sa duca cu gandul la structuri ale statului nu le ofera nicio imunitate. Intr-adevar, sunt persoane care opteaza pentru aceste placute intentionat pentru intimidarea participantilor in trafic. Insa niciun politist nu tine cont de combinatia de pe numarul de inmatriculare, cu atat mai mult in cazurile in care se incalca normele legale de circulatie, ne-a declarat Gheorghe Zaha, ofiter in cadrul Serviciului Rutier Salaj.

In judet, 20 de persoane au solicitat pentru numere de inmatriculare combinatia WST. Alti trei salajeni circula la volanul autoturismelor cu placute avand combinatia asemanatoare prescurtarii Inspectoratului General de Politie, respectiv YGP, in timp ce patru conduc masini cu numerele WSA.

Combinatii obscene,

libere pe strazi

Trecand la combinatiile de litere pentru numere de inmatriculare cu conotatii sexuale, printre care: CUR, PUL, PIZ, MUE sau SEX, acestea nu au fost prea agreate de salajeni. Mai precis, doar trei salajeni proprietari de Dacii circula pe drumurile publice afisand pe placutele de inmatriculare literele SEX, restul combinatiilor mentionate anterior nefiind folosite in judet. Unul dintre acestea apare tocmai pe masina unui taximetrist din municipiul Zalau si ai caror clienti zambesc atunci cand zaresc numarul inscris pe placutele de inmatriculare.

Spre deosebire de numerele interzise pe motiv ca prezinta combinatii cu tente sexuale, unele au libera trecere. Printre acestea se numara combinatia de litere PLM, una destul de populara in randul internautilor, dar care, in unele localitati, provine de la Politia Locala si, de regula, numele localitatii apartinatoare avand initiala M. La nivelul judetului Salaj, trei autoturisme ruleaza pe drumuri cu aceasta combinatie pe placute.

Solicitate pana la epuizare

O alta categorie de combinatii de litere sunt prescurtari ale numelor si prenumelor ori initiale ale proprietarilor de autovehicule. Astfel, femeile prefera sa comande placute cu numele loc mic, gen ELA, DIA, INA, ANA, ALE, in timp ce barbatii aleg combinatii precum DAN, ION sau ADI. Pentru unele dintre aceste combinatii, cererea a ajuns sa depaseasca oferta, fiind eliberate toate cele 99 de combinatii de cifre incepand de la 01. Este vorba despre combinatii de nume precum: DAN, ADI, MIH sau ALX. In aceste cazuri, cei care doresc numere de inmatriculare cu numele lor trebuie sa astepte la rand pana se elibereaza. Acest lucru este posibil doar in conditiile in care autovehiculele pe care sunt montate placute cu aceste combinatii sunt radiate din circulatie.

Numerele interzise dispar treptat

Lista privind combinatiile interzise pentru a aparea in trafic drept numere de inmatriculare cuprinde si unele combinatii mai putin ciudate. Astfel, proprietarii de autoturisme nu vor mai primi ca numere urmatoarele: WWW, YOY, BOU, FSI, BSI, FVC, TOV, WFI, COW, CUI, ROM, YOK si multe alte combinatii pana la numarul 1.528. De asemenea, este restrictionat codul de trei litere care incep cu literele I sau O, din cauza ca acestea ar putea fi confundate cu 1 si 0. Toate aceste numere de inmatriculare interzise vor disparea treptat in trafic. Potrivit informatiilor furnizate de seful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor, Remus Stanciu, autovehiculele care au montate placute cu numere de inmatriculare interzise prin lege au dreptul sa pastreze aceste numere pana la schimbarea proprietarului sau radierea masinii din circulatie.

Costuri pentru numere preferentiale

Exista doua modalitati prin care proprietarii de autoturisme nou sau second-hand achitionate pot beneficia de numere de inmatriculare. Astfel, exista asa-numitele numere la rand, adica acele alese in mod automat de catre sistem. Acestea costa in jur de 40 de lei. In cazul numerelor preferentiale, cel care solicita vine cu lista de propuneri, le prezinta operatorului care verifica in sistem daca exista sau nu combinatia ceruta ori daca este sau nu interzisa. Pentru astfel de combinatii personalizate, solicitantul trebuie sa scoata din buzunar 85 de lei. Iar in ciuda crizei economice, salajenii prefera combinatiile personalizate pentru numerele de inmatriculare ale autovehiculelor. Mai mult, piata auto da semne de revenire. La ora actuala, parcul auto din Salaj a ajuns la 57.110 vehicule.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »