Masina de teren luata de raul Crasna

Magazin Salajean 25 iulie 2008 0

Masina de teren luata de raul CrasnaO viitura produsa ieri noapte pe raul Crasna, la intrarea in Simleu Silvaniei, a luat pe sus o masina de teren surprinsa in timp ce incerca sa treaca raul printr-un vad. Conducatorul auto si pasagerul din dreapta nu au avut timp sa reactioneze. Abia au iesit din autoturism si s-au urcat pe capota, de unde au fost salvati de oamenii care priveau socati scena de pe mal. Echipele de interventie s-au chinuit mai bine de 3 ore sa scoata masina la mal.

Adrian Chichisan, comandant al Sectiei de Pompieri Simleu Silvaniei din cadrul ISU Salaj, ne-a spus ca au fost anuntati in jurul orei 22.35 ca apele furioase ale raului Crasna au prins in mijlocul lor o masina si ca o poarta in aval. Deplasate la fata locului, au constatat ca autoturismul nici macar nu mai era in vadul unde a intrat in rau. Apele mari de pana la 4 metri au purtat masina in aval atat de repede, incat cei doi barbati abia au avut timp sa iasa din masina si sa se urce pe capota, strigand disperati dupa ajutor. Salvatorul lor, un simleuan care locuia in apropiere si i-a auzit, ne-a spus, sub protectia anonimatului, ca a intrat in apa ca sa le dea o mana de ajutor. Am auzit zgomot. Ma uit, pe pavilion erau doi, se tineau de rachita. Le-am spus sa sara, eu deja eram pana la brau in apa. Unul dintre ei a sarit, celalalt nu a vrut sa sara. I-am zis ca daca nu sare, acolo intepeneste pe masina, ca nu am ce-i face. Apoi a sarit si ala. L-am scos afara pe mal, dar tremura tot. Apoi au venit pompierii. Totul a tinut foarte, foarte putin, ne-a spus simleuanul. Acesta ne-a spus ca in vad apa are in mod normal 30 de centimetri, dar faptul ca s-a dat drumul la barajul Varsolt, pentru a preveni inundatiile, a complicat lucrurile. Baietii au vrut sa treaca, dar era dat drumul la baraj. Nu au stiut de asta si au intrat in apa. Aici, unde a ajuns masina, cand nu ploua, apa are 1-1,5 metri, se poate trece. In vad, unde au intrat ei in apa, are mai putin in mod normal, doar vreo 30 de centimetri. Acum, cu viitura, are peste 3 metri, a mai spus barbatul.

Pentru a scoate masina din mijlocul raului, echipele de interventie au trimis un om in apa, sa lege masina cu un cablu ca sa o poata trage cu un buldoexcavator. Lucrurile au mers greu, intrucat curentul era puternic, iar masina nu putea fi legata cu cabluri. Mai bine de trei ore, pompierii s-au chinuit sa scoata masina din apa. Complicatiile nu s-au sfarsit aici, din cauza ca, dupa ce a fost scos din mijlocul curentilor, autoturismul a trebuit ridicat pe teren sigur, iar greutatea de trei tone putea face sa fie scapat iar in rau. Abia dupa incercari repetate, buldoexcavatorul a reusit sa aduca masina in siguranta pe pamant.

Rau cu belea

Oamenii din Simleu ne-au spus ca raul Crasna a dat de furca oamenilor ce s-au incapatanat sa il treaca atunci cand era involburat si in alte situatii. Am patit intr-un an sa fie luata de ape chiar o vecina, dar a avut noroc. A reusit sa se agate de salciile de pe mal si, cum era acolo cu barbatul ei, a scos-o afara, ne-a spus Florica Miclea. Stiu si eu cazuri cand Crasna a dus pasari si animale, dar asta s-a petrecut mai demult. Oricum, eu zic ca nu e bine sa te pui cu raul, a conchis Petre D., localnic.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »