Mascatii, buni de plata daca gresesc adresa

Magazin Salajean 1 august 2011 0

Mascatii, buni de plata daca gresesc adresa

Trupele speciale care intervin la alte adrese decat cele in care se ascund infractorii sunt bune de plata, daca un proiect de lege care reglementeaza prelucrarea datelor cu caracter personal va fi adoptat. Astfel, mascatii vor putea fi dati in judecata pentru despagubiri de catre cei carora le bat la usa degeaba. De asemenea, persoanele filmate in timpul descinderii pot cere daune morale daca imaginile sunt difuzate la televizor.

Un astfel de caz a avut loc in luna martie a acestui an, in judetul Salaj, cand o familie din localitatea Mirsid ne-a reclamat faptul ca mascatii le-au perchezitionat domiciliul si au ridicat mai multe bunuri, in baza unui mandat de perchezitie emis de Judecatoria Zalau. Cei doi soti, Codruta si Ioan M., ne-au declarat ca au aflat ca mascatii cautau obiecte pe care fratele tinerei femei sustine ca le-a achizitionat la mana a doua si care se presupune ca ar fi fost furate. Insa noi nu avem nicio treaba nici cu fratele meu, nici cu obiectele pe care el le-a cumparat. Pur si simplu, nu trebuia sa se faca o astfel de actiune la noi, a spus sotia Codruta M., precizand ca nici ea, nici sotul ei nu au nicio legatura cu suspiciunile autoritatilor si ca inclusiv fratele ei a dat o declaratie in fata autoritatilor in ceea ce priveste modul in care a achizitionat mai multe obiecte despre care se presupune ca ar fi fost furate.

La fel de suparat de intreaga poveste a fost si sotul, Ioan M. Barbatul ne-a spus ca mascatii au cautat inclusiv in dulapurile dintr-un garaj, unde isi pastreaza ustensile si echipamente de lucru, multe din aceastea fiind, in final retinute. La fel, au fost ridicate din gospadarie o camera foto, un televizor, un fier de calcat si doua placi de intins parul, un cuptor cu microunde, o drujba, un aparat de raschetat, o masina de tocat carne si alte obiecte casnice despre care cei doi soti spun ca le-au achizitionat dupa casatorie sau le-au primit cadou la nunta. Dupa cum a mentionat acesta, intreaga perchezitie a durat de la ora 10 la ora 17, timp in care li se puneau intrebari.

Cercetarile efectuate de reprezentantii Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Salaj au relevat, insa, ca mascatii au luat la puricat doua imobile din Mirsid in mod justificat: in una din cele doua locuinte vizitate in martie de mascati au fost descoperite obiecte furate. Oamenii legii spun ca au actionat in baza informatiilor detinute, reusind sa identifice patru autori ai unui furt comis la locuinta unei femei din localitatea Hereclean. Unul dintre cei patru suspecti era din Mirsid, urmare a perchizitiei domiciliare efectuate fiind descoperite bunuri furate in valoare de circa 2.500 de lei, predate ulterior partii pagubite.

Pe langa restrictiile aduse mascatilor, proiectul mai sus mentionat cuprinde si articole care dau dreptul oricarui cetatean sa solicite, o data pe an, gratuit informatii autoritatilor, daca i s-au folosit datele de la Evidenta Populatiei si in ce scop. Ulterior, pentru astfel de informatii vor trebui sa achite intre unu si patru lei, in functie de volumul de munca la care sunt supusi angajatii care fac aceste verificari. Proiectul mai reglementeaza procedura blocarii datelor cu caracter personal, precum si a stergerii acestora, in momentul in care prelucrarea lor nu mai este necesara.

Actul normativ specifica si faptul ca persoanele urmarite nu-si vor mai putea schimba permisul de conducere si nu-si vor mai putea face pasaport. Acest lucru va putea fi controlat prin interconectarea bazei de date cu persoanele urmarite: informatiile politistilor, despre persoanele cautate pentru diverse incalcari ale legii ori declarate disparute de membrii familiei, sa fie accesate si de alte autoritati. O alta problema pusa la punct de noua lege este pentru situatia in care politistii straini transmit gresit datele unor persoane care prezinta interes pentru investigatiile politistilor de la noi. Sumele pentru despagubirea persoanelor lezate nu au fost stabilite in noul proiect de lege, ci raman la latitudinea instantelor de judecata.

Proiectul este creat pentru modificarea si completarea Legii 238/2009 privind reglementarea prelucrarii datelor cu caracter personal de catre structurile sau unitatile Ministerului Administratiei si Internelor, in activitatile de prevenire, cercetare si combatere a infractiunilor, precum si de mentinere si asigurare a ordinii publice. Noul act normativ a trecut de Guvern, urmand sa fie discutat in Parlament.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »