Marea debarasare va calca si pe la sate

Magazin Salajean 16 decembrie 2010 0

Marea debarasare va calca si pe la sateDe anul viitor, primarii din mediul rural vor avea in grija si colectarea deseurilor electrice si electronice. Atributiile unitatilor administrativ-teritoriale se vor extinde, de la 1 ianuarie 2011, la toate categoriile de deseuri generate pe teritoriul localitatii. Sunt incluse aici deseurile menajere, ambalaje (hartie, carton, plastic), cele provenite din constructii si demolari, precum si electronicele. Autoritatile locale care nu-si pun la punct serviciile de gestionare in aria de competenta risca amenzi usturatoare.

Conform prevederilor legale, de la 1 ianuarie 2011, primariile se vor ocupa exclusiv de gestionarea acestor tipuri de deseuri, iar in ceea ce priveste echipamentele electronice autoritatile vor asigura cel putin un punct de colectare in fiecare localitate si vor organiza, cel putin o data pe trimestru actiuni de tipul Marea Debarasare, asigurand colectarea, gestionarea si predarea lor catre societati autorizate in valorificarea lor.

Comisarul sef al Garzii de Mediu Salaj, Csutak Nagy Erzsebet, ne-a informat ca anul acesta s-au colectat in Salaj 31 de tone de echipamente electrice si electronice, cu mult sub tinta propusa la nivel national, respectiv, cate patru kilograme de deseuri pe an pentru fiecare locuitor. Acest fapt, a explicat comisarul sef, se datoreaza, in cea mai mare masura crizei si nivelului de trai. Oamenii nu-si mai permit sa-si innoiasca aparatura electronica, cat timp au alte prioritati, utilitatile si hrana.

Deseurile au fost, sunt si vor fi o problema. Depinde de bunavointa fiecarui locuitor sa fie eliminat acest neajuns. Degeaba avem pubele pentru colectarea selectiva a deseurilor in puncte gospodaresti daca nu le colectam selectiv. Fiecare tara a Uniunii Europene recicleaza deseurile si tot ceea ce se poate valorifica se refoloseste, inclusiv deseurile biodegradabile, care, prelucrate, pot fi un fertilizant foarte bun.

Nu in cele din urma, comisarul sef a reiterat faptul ca Legea 132/2010 obliga fiecare institutie publica sa colecteze selectiv deseurile, pe fiecare nivel al cladirii si sa aiba contracte de ridicare a deseurilor cu o firma autorizata in eliminarea acestora. Csutak Nagy Erzsebet a atras atentia ca nerespectarea obligatiilor pe care le au institutiile si primariile va fi aspru sanctionata la urmatorul control tematic al comisarilor Garzii de Mediu Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »