Marcata azi: Ziua Mondiala a Diabetului gaseste in Salaj aproximativ 7.500 de bolnavi

Magazin Salajean 13 noiembrie 2009 0

Marcata azi: Ziua Mondiala a Diabetului gaseste in Salaj aproximativ 7.500 de bolnavi

Ziua Mondiala a Diabetului, marcata in intreaga lume la data de 14 noiembrie, are menirea de a atrage atentia, o data in plus, asupra riscurilor imbolnavirii de diabet zaharat, se arata intr-un comunicat de presa remis, ieri, de Directia de Sanatate Publica Salaj. Aceasta boala metabolica este una cronica, ce se caracterizeaza prin cresterea glicemiei (nivelul glucozei in sange), fapt care produce complicatii ce se dezvolta in timp, afectand ochii, rinichii, nervii si vasele de sange. Este posibil sa fiti diabetic, daca aveti urmatoarele simptome: senzatie acuta de foame, sete exagerata, urinari frecvente, vedere incetosata, slabiciune si oboseala, tulburari sexuale, se arata in comunicatul de presa respectiv. Principalele cauze ale bolii sunt excesul de dulciuri, obezitatea si o alimentatie nesanatoasa, dar si stresul, sedentarismul, mostenirea genetica si autoanticorpii.

Pentru prevenirea imbolnavirii cu diabet zaharat se recomanda o alimentatie naturala, exercitii fizice si controlul greutatii, intrucat cresterea in greutate reprezinta cea mai importanta cauza a aparitiei diabetului zaharat de tip II.

La sfarsitul anului 2008, in Salaj erau inregistrati 7.473 de bolnavi diagnosticati cu diabet zaharat, din care 24 sunt din grupa de varsta 0-14 ani.

Specialistii DSP Salaj recomanda persoanelor care au fost diagnosticate cu diabet zaharat sa isi controleze permanent glicemia si tensiunea arteriala, pentru a reduce aparitia complicatiilor micro-vasculare diabetice.

Periodic, pacientul trebuie sa se adreseze medicului curant pentru examinarea picioarelor, astfel incat sa fie observate la timp eventualele infectii. De asemenea, trebuie efectuat un control oftalmologic anual si un test de urina, pentru depistarea eventualelor probleme la ochi si rinichi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »