Managerul general al Romsilva, Dorel Oros – salariu de 6.000 de dolari

Magazin Salajean 14 octombrie 2008 0

Managerul general al Romsilva, Dorel Oros - salariu de 6.000 de dolari

O Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern, in luna august, elimina obligativitatea ca salariul unui director din companiile de stat sa fie cel mult egale cu cel al unui secretar de stat, prevedere impusa in anul 2001. Astfel, conform actualei Ordonante, salariile directorilor se stabilesc de catre consiliile de administratie ai caror membri primesc lunar indemnizatii reprezentand 20 la suta din salariul directorului, fapt ce poate fi usor interpretat. Mai precis, se poate trage concluzia potrivit careia membrii consiliilor de administratie ar avea un interes direct sa-i stabileasca directorului un salariu cat mai mare.

Pe de alta parte, Guvernul a motivat aceasta modificare prin faptul ca vrea sa unifice modul de salarizare a managerilor companiilor private cu cel din companiile de stat. In acest context, surse din presa centrala au facut, in cursul zilei de ieri, o serie de demersuri jurnalistice cu privire la noile salarii ale unor directori de companii publice, constatandu-se ca, in unele cazuri, acestea au crescut cu un indice cuprins intre 100 si 200 la suta. La acestea se adauga sporurile legale, salarii compensatorii in caz de concediere inainte de expirarea mandatului si o prima de 12 salarii pe an daca acesta isi indeplineste criteriile de performanta.

Potrivit acelorasi surse, noul sef al Romsilva, salajeanul Dorel Oros, are acum un salariu de 30.790 de lei, stabilit de Consiliul de Administratie al Regiei, intrunit imediat dupa numirea sa in functie, care a avut loc in luna august. Presa centrala sustine insa ca Dorel Oros considera ca nu are un salariu mare, in contextul in care trebuie sa plateasca impozite si nu are nici unele avantaje pe care le au alti salariati. De retinut faptul ca Dorel Oros a castigat nu cu mult timp in urma, cat era directorul Directiei Silvice Zalau, conform declaratiei sale de avere, putin peste 3.125 de lei. In plus, noul sef al Romsilva ar urma sa beneficieze, la finele acestui an, de o prima foarte importanta. Aceasta intrucat exista o reglementare legala foarte avantajoasa potrivit careia directorului i se poate acorda un premiu anual in valoare de cel mult 12 remuneratii brute lunare, proportional cu gradul global de depasire a obiectivelor si criteriilor de performanta stabilite prin contractul de mandat.

Contactat, Dorel Oros, ne declara ca ceea ce s-a scris in presa centrala este, de fapt, o interpretare total eronata a unora care nu cunosc legea. Mai precis, seful Romsilva sustine ca salariul sau brut este circa 10.000 de dolari, si nu de 10.000 de euro, cum sustine presa centrala. Apoi, din aceasta suma, impozitul si taxele pe venit reprezinta circa 40 la suta. In atari conditii, cu toate ca nu a beneficiat inca de cresterea salariala negociata cu membrii Consiliului de Administratie al Romsilva, Dorel Oros apreciaza ca va avea un salariu net de circa 160 de milioane de lei. Mai mult de atat, vreau sa subliniez faptul ca Regia nu este o unitate bugetara, ea avand buget propriu. In acest caz, salariul meu – care nu se compara cu salariile altor directori de regii – nu afecteaza cu absolut nimic bugetul national, a conchis seful Romsilva.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »