Mamele de gemeni sau tripleti – defavorizate financiar de sistem

Magazin Salajean 12 ianuarie 2009 0

Mamele de gemeni sau tripleti - defavorizate financiar de sistem Indemnizatia pentru cresterea copilului in cazul mamelor de gemeni, tripleti sau cvadrupleti lipseste cu desavarsire din articolele legilor romanesti. Si nu doar ca lipseste, dar nimeni nu ia masuri pentru a reglementa aceste nereguli. Indemnizatia pentru cresterea copilului reprezinta un ajutor al statului acordat pentru fiecare copil dintr-o familie, timp de doi ani de la nasterea lui. Conform OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, indemnizatia se acorda pentru fiecare dintre primele trei nasteri survenite dupa data de 1 ianuarie 2006 inclusiv sau, dupa caz, pentru primii trei copii incredintati in vederea adoptiei, adoptati sau aflati in plasament ori in plasament in regim de urgenta, precum si pentru cei pentru care a fost instituita tutela cu aceasta data. Insa nicaieri in lege nu se specifica cate indemnizatii se platesc unei familii in cazul in care parintii respectivi au gemeni sau tripleti. Astfel, dupa legile neclare ale Romaniei, s-a hotarat ca pentru al doilea copil (chiar daca este cu cateva secunde sau minute mai mic decat primul) sa nu se acorde indemnizatia pentru cresterea copilului.

In judetul Salaj sunt noua familii care au gemeni si doua care au tripleti, copiii avand varste mai mici de doi ani. Aceste familii primesc doar o indemnizatie. In astfel de cazuri, parintele aflat in concediu pentru cresterea copiilor nu primeste doua, respectiv trei indemnizatii pentru cresterea copiilor, ci doar una singura. Primesc, in schimb, cate o alocatie de 200 de lei pentru fiecare copil, ne-a declarat Pop Alexandru, director executiv adjunct al Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale (AJPS) Salaj.

La randul sau, Maria Labo director executiv economic in cadrul AJPS Salaj, ne-a comunicat ca In calitate de reprezentant oficial in cadrul AJPS Salaj nu pot decat sa urmez legea privind indemnizatia pentru cresterea copilului, chiar si pentru gemeni.

Astfel, unele familii care au gemeni, tripleti sau cvadrupleti au incercat sa-si faca dreptate prin salile de judecata. Unii parinti au castigat, altii inca se lupta cu sistemul. Insa, dupa cum ne-a informat Rodica Vaida Pece, purtator de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, in municipiu, parinti de gemeni sau tripleti nu au depus cereri de trimitere in judecata a statului pentru neacordarea a indemnizatiei pentru cresterea fiecarui copil.

Pana in prezent, reprezentantii guvernului nu au stabilit decat valoarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, de 85 la suta din totalul veniturilor pe ultimele 12 luni, inainte de nasterea copilului. Au stabilit suma minima de 600 de lei si un maxim de 4.000 de lei. Dar, in cazul parintilor care au gemeni, tripleti s.a.m.di nu au fost luate masuri. Se deduce ca, in opinia unor oameni aflati la sefia tarii, banii dati ca ajutor de la stat pentru un copil trebuie sa ajunga si pentru cel de-al doilea. Dupa legile initiate de acestia, cutia de lapte praf pentru un copil trebuie sa ajunga si pentru doi frati gemeni. Si la fel si pentru alte si alte nevoi pentru cresterea unui copil, doi, trei sau mai multi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »