Mamele îşi primesc indemnizaţiile de la stat doar din aprilie

Magazin Salajean 24 martie 2011 0

Mamele îşi primesc indemnizaţiile de la stat doar din aprilie

Primii bani reprezentând indemnizaţiile pentru creşterea copilului, acordate potrivit prevederilor legale intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2011, vor ajunge la mămicile care au născut după această dată, doar în luna aprilie. Potrivit Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Sălaj, la nivel de judeţ se află în lucru 19 dosare care vor fi puse în plată astfel încât primii bani să ajungă la beneficiari în luna mai.

Un număr de 19 dosare au fost depuse în vederea obţinerii indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, respectiv pentru copiii născuţi în cursul acestui an. Dintre beneficiari, 17 au optat pentru concendiul de până la doi ani, ceilalţi doi beneficiari alegând stimulentul de inserţie pe piaţa muncii. Beneficiarii acestor drepturi vor încasa valoarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului în perioada 8-27 aprilie, a spus consilierul juridic din cadrul AJPS Sălaj, Marinela Cipleu.

Potrivit legii în vigoare, părintele poate opta pentru rămânerea în concediul pentru creşterea copilului până când acesta împlineşte doi ani, primind o indemnizaţie lunară în cuantum de 75 la sută din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, nu mai puţin de 600 de lei şi nici mai mare de 1.200 de lei.

În acest caz, stimulentul de reinserţie pe piaţa muncii nu se mai acordă. Există însă şi varianta în care părintele poate opta pentru rămânerea în concediul pentru creşterea copilului până la împlinirea acestuia a vârstei de un an. În această situaţie, părintele va primi o indemnizaţie lunară de 75 la sută din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, nu mai mică de 600 de lei, dar nici mai mare de 3.400 lei. Dacă în acest interval de un an, părintele optează pentru reîntoarcerea la serviciu, el va primi un stimulent în cuantum lunar de 500 lei, stimulent acordat până la împlinirea vârstei de doi ani de către copil.

Pentru copiii născuţi anul trecut, la AJPS Sălaj figurează 2.207 beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului, din care 302 sunt bărbaţi. De asemenea, de stimulentul în valoare de 100 de lei, ca urmare a reîntoracerii în câmpul muncii înainte de împlinirea copilului a vârstei de doi ani, beneficiază 47 de persoane.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »