Mame fără suflet: Peste 20 de sălăjence şi-au abandonat copiii în spital

 

Nu mai puţin de 28 de copii au fost abandonaţi în ultimii doi ani, iar dintre aceştia doar nouă au fost reprimiţi în familii, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj. Astfel, în cursul anului 2012, conform informaţiilor furnizate de biroul de presă al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău, au fost abandonaţi 13 copii pe secţia Neonatologie a unităţii spitaliceşti, din care opt băieţi şi cinci fete. “Una dintre mamele care şi-a abandonat copilul a fost minoră”, au menţionat reprezentanţii SJU Zalău.
Copiii au fost spitalizaţi până la finalizarea demersurilor efectuate în vederea reintegrării lor în familie sau până ce DGASPC Sălaj a dispus plasarea acestora la un asistent maternal profesionist sau într-un centru de ocrotire. După cum a explicat Violeta Milaş, directorul DGASPC Sălaj, în 2012, iniţial, au fost abandonaţi 15 copii, în trei cazuri reuşindu-se integrarea lor în familie. “Un singur copil a fost dat în grija unui asistent maternal, iar restul, respectiv 11 copii au fost plasaţi în regim de urgenţă în Centrul Social Multifuncţional din Cehu Silvaniei”, a precizat Milaş.
În acest an, alţi 13 copii au fost lăsaţi în voia sorţii de către cele care le-au dat viaţă, şapte mame, din care trei minore, abandonându-şi copiii chiar în spital. Cinci copii au fost părăsiţi pe secţia Neonatologie, iar doi pe secţia Pediatrie. “La sfârşitul lunii octombrie, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău au mai rămas doi copii abandonaţi, o fată şi un băiat, pentru care s-au făcut demersurile necesare în vederea reintegrării lor în familie”, au precizat reprezentanţii unităţii spitaliceşti.
Din cei 13 copii părăsiţi, şase au fost reintegraţi în familie, unul a fost dat în grija unui asistent maternal, iar şase au ajuns în regim de urgenţă într-un centru de plasament. “Numărul asistenţilor fiind insuficient, iar posturile blocate, suntem nevoiţi să plasăm copiii în regim de urgenţă în centrele de plasament”, a adăugat directorul DGASPC Sălaj.

Numărul copiilor adoptabili, aproape dublu
În momentul de faţă, 42 de copii aflaţi în sistemul sălăjean de Protecţie a Copilului sunt adoptabili, însă numai 18 familii au fost atestate în acest sens în 2013, iar alte două familii sunt în curs de evaluare. Copiii au vârste cuprinse între un an şi 14 ani. Faţă de anul precedent, atât numărul copiilor declaraţi adoptabili cât şi a familiilor atestate aproape s-a dublat. “În 2012, în sistem erau 27 de copii adoptabili şi nouă familii atestate. Deşi în acest an numărul copiilor care îndeplinesc toate criteriile a crescut, puţini dintre aceştia sunt şi pe placul familiilor care doresc să înfieze.”, a menţionat Violeta Milaş.

 

 

 

 

 

 

Alte articole

One Thought to “Mame fără suflet: Peste 20 de sălăjence şi-au abandonat copiii în spital”

  1. ioan

    va rog amanunte despre etnie copiilor abandonatii. este interesant de stiut si acest amanunt.ma intreb daca sant familii care pot adopta acestii copiii de ce refuza adoptia?

Leave a Comment