Mama criminala, dupa gratii

Magazin Salajean 6 octombrie 2006 0

Mama criminala, dupa gratiiTanara de 23 de ani care si-a aruncat fatul langa un tomberon de gunoi din cartierul Bradet era studenta. Ea nu a dorit, de la bun inceput, sa pastreze copilul.

Mama ucigasa care si-a aruncat fatul la gunoi, a fost identificata si retinuta de catre politistii salajeni in mai putin de 48 de ore de la comiterea faptei.

Reamintim faptul ca, in dupa-amiaza zilei de 3 octombrie, politia zalauana a fost sesizata, la ora 16.10, de catre un localnic, despre descoperirea unui nou-nascut impachetat intr-un sac menajer, aruncat in apropierea tomberoanelor de gunoi situate in spatele blocului N9 – strada Avram Iancu.

Mama criminala se numeste Adriana Toma, este din Zalau, are 23 de ani si este studenta la ISE Cluj, in cadrul invatamantului la distanta. Ea provine dintr-o familie cu parinti surdo-muti si mai are doua surori, dintre care una se afla in Spania, iar cealalta este eleva in municipiu. Conform datelor prezentate de catre purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, procuror Rodica Vaida Pece, din datele administrate in dosar rezulta ca inculpata si-a propus sa nu pastreze copilul inca din momentul in care a ramas insarcinata. Procurorul care a efectuat urmarirea penala, Rodica Bogdan, a propus, ieri, instantei arestarea preventiva a inculpatei, pentru comiterea infractiunii de pruncucidere. Totusi, incadrarea corecta si definitiva a faptei comise de catre Adriana Toma nu este chiar asa de simpla. Asta, din cauza ca, in cazul comiterii infractiunii de pruncucidere, trebuie sa se stabileasca faptul ca nasterea a produs mamei o puternica tulburare psihica, ceea ce a condus-o spre comiterea faptei. Acest lucru trebuie insa stabilit de catre organele de specialitate – medici, printr-un raport de expertiza. In cazul in care in urma acestei expertize va rezulta ca nasterea nu a provocat traume psihice mamei, incadrarea juridica a faptei se poate schimba la omor.

Se stie faptul ca in orice situatie in care se cerceteaza o infractiune violenta, in scopul identificarii vinovatilor, primele 24 sau 48 de ore sunt cruciale. In cazul in care vinovatii nu sunt identificati in acest timp, ei au sanse mari sa ramana nedescoperiti pentru totdeauna.

Pornind, poate, de la aceasta premisa, Politia Salaj a aruncat in strada peste 30 de criminalisti si judiciaristi, pentru cercetarea pruncuciderii. Au fost urmarite toate pistele posibile, iar politistii au batut la fiecare usa a apartamentelor din cartierul Bradet. Astfel, in dupa-amiaza zilei de 4 octombrie, subcomisarul Aurel Stirb (Serviciul de Investigatii Criminale) si inspectorul principal Stefan Pestean, au prins o urma suspecta la o familie din zona, solicitand femeii care locuia in apartament sa mearga impreuna la spital pentru efectuarea unui consult ginecologic. Controlul medical a relevat imediat faptul ca femeia a nascut de curand, iar lipsa fatului a dus imediat la identificarea mamei ucigase.

Cercetarile ulterioare ale politiei au mai scos in evidenta faptul ca Adriana Toma se afla, in noaptea de 28 spre 29 septembrie, la domiciliul ei – un apartament situat in cartierul Bradet, impreuna cu sora sa, noapte in care aceasta a nascut, insa din cauza neacordarii ingrijirilor medicale necesare fatului, acesta a decedat. Mama a pus nou-nascutul intr-un sac de gunoi menajer, pe care l-a ascuns intr-o debara din locuinta. In 2 octombrie, profitand de faptul ca sora ei era plecata, Adriana Toma a aruncat pachetul cu nou-nascutul in locul unde acesta a fost, ulterior, gasit.

Cazul de mai sus reprezinta unul fericit, in care mama care a comis o asemenea fapta a fost identificata si pentru fapta sa va fi bagata dupa gratii. Insa Politia Salaj mai are inca de furca cu trei pruncucideri (2001 – la groapa de gunoi Jibou; 2004 – la groapa de gunoi Criseni; 2005 – la un tomberon situat pe Corneliu Coposu – Zalau), in care faptele comise poarta inca semnatura AN – autor necunoscut. Alte infractiuni de acest fel care au fost solutionate de anchetatorii salajeni sunt cele comise in 1999 in cartierul Astralis Zalau, 2001 – in cartierul Dumbrava Zalau, fapta pentru care mama a fost judecata pentru comiterea infractiunii de omor deosebit de grav si cea din 2004, din Seredei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »