Majoritatea profesorilor salajeni dau ilegal meditatii elevilor

Magazin Salajean 14 octombrie 2010 0

Majoritatea profesorilor salajeni dau ilegal meditatii elevilorMeditatiile sunt o afacere buna pentru profesori, dar nu si pentru stat. In evidentele administratiilor financiare numarul dascalilor care-si declara veniturile este extrem de mic. Singura masura luata de autoritati in acest sens este ca meditatiile contra cost ale cadrelor didactice acordate propriilor elevi sa constituie abatere disciplinara.

Cadrele didactice din invatamantul preuniversitar salajean isi rotunjesc aproape zilnic veniturile cu ajutorul banilor obtinuti prin meditatii, fara sa declare la Finante ca realizeaza aceste activitati. Fiind vorba de venituri suplimentare, profesorii ar trebui sa declare anual sumele la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Salaj, dar numarul celor care o fac este extrem de scazut in fiecare an.

Doar 17 profesori inscrisi la Fisc

Potrivit reprezentantilor DGFP Salaj, in cursul acestui an, doar 17 profesori au declarat ca realizeaza venituri din meditatii oferite elevilor. La nivelul judetului Salaj, in anul 2010, un numar de 17 cadre didactice au declarat venituri obtinute din servicii executate de meditatori, toti fiind din Zalau. Norma de venit stabilita de DGFP Salaj la nivelul anului, pe teritoriul municipiului Zalau, este de 2.500 de lei pe primul semestru si de 3.600 de lei pe semestrul doi. La aceasta norma de venit se aplica un impozit de 16 la suta.

De mentionat ca norma se reduce cu 40 la suta, in cazul in care meditatorii sunt angajati si prezinta o adeverinta de salariu, cu 50 la suta, in cazul in care meditatorii au varsta de peste 60 de ani la femei, respectiv 65 de ani barbatii, si tot cu 50 la suta pentru pensionarii cu pensie de invaliditate de gradul III, se arata in informatia de presa.

Pentru a preda meditatii in conditiile legii, un cadru didactic trebuie sa se inregistreze la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Salaj. Acesta trebuie sa depuna la DGFP Salaj declaratia 220 – Declaratie privind venitul estimat, si sa achite impozitul de 16 la suta aplicat normei de venit, in patru transe, respectiv in 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 decembrie 2010. Contribuabilii care incep o activitate in cursul anului fiscal depun declaratia 220 in termen de 15 zile de la data producerii evenimentului.

Conform reglementarilor legale, profesorii care refuza sa declare la Finante ca realizeaza venituri suplimentare din meditatii se inscriu, practic, la evaziune fiscala. Insa reprezentantii DGFP Salaj spun ca acest lucru este foarte greu de demonstrat, si anume, doar in cazul in care sunt reclamati de cineva, de catre un parinte sau elev. Doar asa, profesorii reclamati ca dau meditatii elevilor fara sa fie inregistrati la Finante risca amenzi penale si chiar inchisoare.

Meditatii la mica intelegere

Si reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj au explicat ca situatia profesorilor care dau meditatii fara sa declare acest lucru este greu de controlat, deoarece meditatiile au loc in spatiul privat, la domiciliul profesorilor, si nu in scoli. Inspectoratul scolar general al ISJ Salaj, Ioan Abrudan, a precizat ca, de cele mai multe ori, meditatiile au loc printr-o intelegere tacita intre profesori si parintii elevilor. In mod normal, cadrul didactic trebuie sa se inscrie in legalitate, in momentul in care realizeaza alte venituri. Insa parintele, daca doreste sa-si foloseasca o parte din resursele financiare, pentru asigurarea unui plus de pregatire pentru copilul sau, are dreptul sa beneficieze de oferta cadrelor didactice in acest sens, a explicat Abrudan.

Se interzic meditatiile la propriii elevi

Autoritatile au luat in calcul acest subiect al meditatiilor acordate de cadrele didactice elevilor, insa nu neaparat pentru legalizarea acestui domeniu de activitate. Potrivit unui amendament adoptat, saptamana trecuta, de membrii Comisiei pentru invatamant din Senat la dezbaterea Legii Educatiei Nationale, meditatiile contra cost ale cadrelor didactice acordate propriilor elevi ar putea sa constituie abatere disciplinara. Acei care vor incalca aceasta prevedere risca sa fie exclusi din invatamant. Proiectul de lege nu prevede insa cum vor fi verificati profesorii care fac pregatire cu elevii de la scoala. Noul amendament va intra in vigoare odata cu Legea Educatiei, dezbatuta in prezent in Senat.

Inspectorul general scolar Abrudan aproba aceasta delimitare in dreptul profesorilor de a medita elevii din clasele la care predau la scoala. Mi se pare o decizie buna. Se vor elimina astfel supozitiile potrivit carora profesorii devin subiectivi in notarea elevilor, tocmai pentru a-i determina pe acestia sa vina la meditatii si in plus, de frica notelor mici, sa nu ramana corijenti sau repetenti. In fapt, cadrele didactice au dreptul, potrivit legii, sa mediteze copiii contra cost atata timp cat isi declara veniturile, a mentionat Ioan Abrudan.

Profesorii se scuza…

Profesorii spun ca dau meditatii pentru ca altfel n-ar avea cum sa traiasca decent. Multe din cadrele didactice au salarii de sub 1.000 de lei pe luna, iar din meditatii obtin si de doua ori mai mult decat iau de la scoala. Dascalii se tem de prevederile din noua Lege a Educatiei. Nu mi se pare corect sa ne spuna pe cine avem dreptul sa invatam inafara orelor de curs. Este o activitate desfasurata acasa, in timpul liber. Nu ar trebui sa ne puna conditii si la veniturile obtinute pe langa salariul dezirabil pe care il primim de la stat, a declarat un profesor din Zalau, care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

… iar parintii acuza

Parintii si elevii au pareri impartite. In timp ce unii considera ca este perfect normal sa apeleze la profesorul de la clasa pentru meditatii, alti parinti spun ca meditatiile s-au transformat intr-o afacere si ca nu este corect. Eu de doi ani platesc meditatii fiicei mele la matematica si informatica, pentru a fi pregatita la bacalaureatul din vara. Nu am alta solutie, pentru ca ceea ce invata elevii la scoala nu este materie. Cu ajutorul meditatiilor rezultatele se observa, fiica mea e deja foarte bine pregatita si nu voi avea emotii la vara. Pe mine ma intereseaza doar rezultatele si nu am niciun interes sa reclam acesti profesori care nu isi declara meditatiile, a explicat parintele unei eleve din Zalau.

Un alt parinte ne-a spus ca este foarte multumit de initiativa oficialilor. Nu vreau sa se faca diferente la orele de curs intre copiii care merg la meditatii la profesorul de la clasa si cei care aleg alti profesori. Copilul meu spune ca in clasa se cunoaste ca dascalul ii favorizeaza pe elevii meditati, dupa notele puse acestora in catalog, prin urmare aceasta initiativa este binevenita, ne-a spus acesta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »