Maine, timp de sase ore, Semaforul CFR ramane pe culoarea rosie

Magazin Salajean 6 noiembrie 2008 0

Maine, timp de sase ore, Semaforul CFR ramane pe culoarea rosie

Traficul pe caile ferate va fi bulversat de o greva de avertisment care va incepe maine dimineata, la ora 7, si se va incheia la pranz. Bineinteles, dupa cele sase ore de greva, vor urma alte ore de bulibaseala in mersul trenurilor.

Consiliul director al Federatiei Nationale Feroviare Miscare Comercial a decis ca angajatii CFR din Miscare Comercial sa intre maine in greva, intre orele 7 si 13, ca urmare a faptului ca nu au primit nici pana in prezent banii alocati pentru investitii in 2008. Personalul din Miscare-Comercial include impiegatii de miscare, conductorii de tren, magazionerii, operatorii si casierii. Oficial, se pare ca este prima miscare de protest a salariatilor din CFR, de dupa 89, in care nu se cer majorari salariale, ci priveste siguranta la locul de munca si siguranta calatorilor. In atari conditii, toate cele opt regionale de cale ferata vor inceta activitatea daca Guvernul nu aproba pana vineri bugetul pe 2008 si exista posibilitatea ca ceferistii sa inceteze activitatea pe termen nelimitat, pana se aproba banii de investitii. Nemultumirile personalului din sistemul feroviar sunt legate si de reorganizarea activitatii din CFR, ce viza includerea a zece statii de intretinere si patru regulatoare pentru dirijarea circulatiei feroviare.

Seful Statiei CFR Jibou, Radu Boian, ne marturiseste faptul ca actiunea de protest a ceferistilor ar putea bloca, maine, activitatea feroviara nu doar pentru cele 6 ore de greva, traficul feroviar putand fi bulversat pana seara tarziu. Cu toate acestea, seful Statiei CFR Jibou ne declara ca, pana ieri, angajatii CFR nu au intrat in posesia nici unui act oficial, care sa stea la baza actiunii de protest de maine: Daca vor circula toate trenurile sau nu, asta nu stim deocamdata. Pentru moment, administratia nu ne-a informat oficial cu nimic. Tot ceea ce stim depre greva de vineri, stim din presa. La greva de avertisment de maine ar putea participa numai din partea Statiei CFR Jibou circa 100 de angajati.

Ultima actiune de protest la CFR a avut loc anul acesta, in 5 martie, cand transportul feroviar in toata tara a fost paralizat pe parcursul a doua ore. La acea vreme, sindicalistii cereau salarii mai mari, dar si conditii mai bune de munca.

Anul in curs, feroviarii au mai oprit trenurile o data, si anume in 1 februarie. Atunci, timp de trei ore, trenurile nu au mai plecat din gari, iar casele de bilete au fost inchise. Atunci, ca si acum, liderii federatiilor sindicale feroviare anuntau ca actiunea de protest a fost una voluntara. Cu toate acestea, Ministerul Transporturilor i-a amenintat cu sanctiuni pe cei care au organizat protestul, avand in vedere ca acesta a fost declansat simultan in mai multe gari din toata tara.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »