Maine, liber la istorie

Magazin Salajean 21 septembrie 2007 0

Maine, liber la istorie

Accesul la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Salaj – Zalau si la Castrul roman de la Porolissum – Moigrad va fi liber, maine, pentru toti vizitatorii, gratuitatea inscriindu-se in seria de actiuni realizate la nivel national de institutiile de cultura si dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP). Potrivit unui comunicat de presa remis de Directia de Cultura, Culte si Patrimoniu National Cultural Salaj, intreaga luna septembrie este dedicata ZEP, organizata prin initiativa comuna a Consiliului Europei si a Uniunii Europene.

Scopul acestor actiuni este de a face cunoscute valorile de patrimoniu si de a facilita accesul liber la muzee si monumente, in special al tinerilor si persoanelor defavorizate. In fiecare an, in septembrie, milioane de cetateni sunt invitati sa viziteze monumente istorice din intreaga Europa. ZEP incearca sa sensibilizeze constiintele asupra existentei lucrurilor cu vechime purtatoare a memoriei inaintasilor, care merita sa nu fie distruse, se arata in comunicatul de presa respectiv.

Sloganul permanent al ZEP este Europa, un patrimoniu comun, iar in Romania se organizeaza cu acest prilej evenimente culturale inca din 1992. In 22 septembrie 2007, ZEP va fi marcat prin manifestari multiple, indeosebi la Sibiu, capitala culturii europene, tema sub care se vor desfasura acestea fiind Peisajul cultural, suma a diversitatii culturale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »