Maidanezii ataca!

Magazin Salajean 29 martie 2007 0

Maidanezii ataca!

*cel mai bun prieten al omului, cainele, a bagat in spital cel putin 50 de salajeni

Cel putin 5-6 salajeni, in special zalauani, ajung saptamanal la Unitatea de Primire a Urgentelor, din cadrul Spitalului Judetean Salaj – Zalau, cu plagi rezultate in urma unor muscaturi de caine. Majoritatea accidentelor au loc in zilele de week-end. Astfel, doar in decursul acestui an, personalul medical de la UPU a avut de a face cu cel putin 50 de plagi prin muscatura de caine, multe dintre victimele coltilor patrupedelor fiind copii. Fenomenul in sine ar trebui sa puna pe ganduri serviciile de ecarisaj din judet, respectiv cel din Zalau si Simleu Silvaniei insa, in general, problemele se rezolva la modul pasnic, majoritatea victimelor declarand ca au fost muscate de caini cunoscuti. Asta, poate si din cauza evitarii supunerii la tratament scump si dureros, respectiv vaccinarea antirabica, care este obligatorie la o muscatura de caine de origine necunoscuta.

Potrivit datelor comunicate de catre SJZ, incepand cu data de 1 ianuarie, pana in momentul de fata, la Sectia de Boli Contagioase a Spitalului Judetean Salaj Zalau s-au prezentat 27 de pacienti avand diagnosticul de plaga prin muscatura de caine. Au fost vaccinati antirabic 17 pacienti, dintre care 15 au beneficiat de imunizare completa, adica au primit tratamentul complet de 5 doze de vaccin, unul este in curs de tratament, respectiv i s-a facut prima doza, iar pentru un pacient au fost administrate 2 doze, dupa care pacientul nu a mai revenit pentru a continua tratamentul. Ceilalti 10 nu au necesitat administrarea vaccinului, optandu-se pentru supravegherea animalului. Costul unui vaccin antirabic este de 68,53 lei.

Specilistii in boli contagioase mai sustin ca fiecare persoana muscata de caine, care are indicatia medicala de administrare a vaccinului antirabic, beneficiaza de vaccinare antirabica, ce consta in administrarea unei fiole de vaccin antirabic care se repeta intr-o perioada de 30 de zile de 5 ori, in conformitate cu urmatoarea schema: ziua 0, ziua 3, ziua 7, ziua 14 si ziua 28, imunizarea completa oferind-o doar administrarea a 5 fiole de vaccin.

Indicatia de vaccinare este in functie de caine (cunoscut sau necunoscut), precum si de localizarea plagii ( jumatatea superioara sau jumatatea inferioara a corpului).

Medicii mai recomanda ca, in cazul in care cainele este cunoscut si daca este supravegheat de catre medicul veterinar pe o perioada de 14 zile si este sanatos, atunci nu se face vaccinarea. In schimb, daca respectivul caine moare in urmatoarele 14 zile sau dispare etc, atunci se face vaccinarea se face obligatoriu.

In eventualitatea in care cainele este necunoscut, se recomanda automat vaccinarea antirabica.

Cazuri mai deosebite

Cu toate ca majoritatea victimelor care se prezinta la medicii de la UPU cu plagi de muscaturi de caine prezinta doar rani superficiale pe maini, coapse, gambe etc, in acest an, cel putin doua cazuri mai complexe au solicitat atentia personalului medicale. Primul, a fost un copil de 7 ani, muscat de penis – situatie ce nu a necesitat nici interventia medicala, si nici spitalizarea, minorul scapand doar cu o zgarietura si, al doilea caz, un copil de 4 ani, din Zalau, muscat de buza superioara si cea inferioara si la gat de un caine, victima ce a fost internata la Sectia Chirurgie si operata.

Ecarisajul functioneaza in mai multe orase

Seful Directiei Generale pentru Administrarea Domeniului Public Zalau, in subordinea careia functioneaza si Serviciul de Ecarisaj, Viorel Fagaraseanu ne-a declarat ca intampina greutati tot mai mari din cauza romilor care tranziteaza municipiul si care aduc cu ei in oras adevarate haite de caini. Pe de alta parte, cainii comunitari se inmultesc intr-un ritm mai alert decat reusesc sa-i prinda hingherii si, o alta cauza a numeroaselor muscaturilor multe poate fi si faptul ca in zonele din Zalau unde sunt multe case, oamenii isi lasa liberi animalele, noaptea, pe strada.

Serviciul de ecarisaj a anihilat, doar in cursul anului trecut, 628 de caini vagabonzi care, in afara de doi – care au fost adoptati, au fost predati la fabrica de procesare de la Dej. Cainii prinsi de hingheri stau un numar de zile in adaposturile DADP, unde sunt deparazitati si vaccinati, iar daca intre timp nu vine nimeni sa-i ceara, sunt eutanasiati. Serviciul a cheltuit doar in cursul anului trecut, peste 700 milioane lei vechi, doar cu aceasta activitate.

De asemenea, hingherii din Zalau au actionat si in Jibou, la cererea Primariei, in cursul anului trecut, pentru a-i scapa pe locuitorii orasului de circa 30 de caini vagabonzi, care au inceput sa faca ravagii prin gospodariile localnicilor.

Simleu Silvaniei a incheiat, pe de alta parte, un contract pentru serviciul de ecarisaj, cu o firma din Baia Mare, care a si reusit prinderea a 60 de caini comunitari. Ei au fost transportati la adaposturile din Baia Mare, unde se vor urma procedurile legale, dupa care vor fi eutanasiati.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »