Mai putini pietoni indisciplinati pe drumurile salajene

Magazin Salajean 19 septembrie 2007 0

Mai putini pietoni indisciplinati pe drumurile salajene

* Sapte fapte de natura penala si 765 de fapte contraventionale sanctionate cu amenzi in valoare de 49.000 de lei – a fost bilantul raidului efectuat de agentii de politie rutiera salajeni in perioada 7-13 septembrie 2007

Comisarul Liviu Cipleu din cadrul Serviciului de Politie Rutiera Salaj ne-a declarat ca, in urma actiunilor desfasurate de catre oamenii legii, din cele sapte fapte de natura penala, trei au fost pentru conducere a autovehiculului sub influenta bauturilor alcoolice. Alte doua pentru conducerea autovehiculului fara permis, doua pentru parasirea locului accidentului fara incuviintarea politiei si doua pentru conducere cu permisul suspendat.

Comparativ cu perioada precedenta, numarul pietonilor sanctionati a scazut de la 88 la 71. Dintre acestia, 26 de persoane au fost amendate pentru ca s-au deplasat pe mopede sau biciclete neechipate necorespunzator. Politistii salajeni s-au confruntat si cu situatii in care atelajele circulau pe drumurile publice fara a fi echipate corespunzator.

Ca de fiecare data, marea pondere a celor sanctionati o constituie conducatorii auto, care reprezinta cea mai numeroasa categorie de participanti la trafic, a adaugat comisarul Liviu Cipleu.

Numarul soferilor indisciplinati in trafic a crescut fata de perioada anterioara de la 601, la 664. Dintre acestia, 78 nu au purtat centura de siguranta in timpul deplasarii, 232 au condus autovehicule cu viteza peste limita legala, iar 11 au oprit sau stationat in locuri interzise.

Aproape 40 de conducatori auto, pe langa amenda primita, au ramas si fara permisul de conducere. Din cele 36 de permise de conducere suspendate, cinci au fost pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice, 11 pentru depasirea vitezei legale cu peste 50 de kilometri la ora, 16 pentru nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului. alte nereguli constatate au fost pentru conducerea autovehiculului care prezenta defectiuni tehnice grave la sistemul de franare si pentru ca nu au oprit la semnalul regulamentar al politistului.

Conducerea autovehiculelor cu defectiuni tehnice, inspectia tehnica periodica expirata sau lipsa politei de asigurare obligatorie de raspundere civila auto a dus la retinerea a opt certificate de inmatriculare, a precizat comisarul Cipleu.

In perioada analizata, pe raza judetului Salaj s-a inregistrat si un accident de circulatie grav soldat cu un ranit grav. Au fost inregistrate si doua accidente usoare, patru persoane suferind leziuni minore.

164 de accidente in Salaj, de la inceputul anului

Potrivit datelor furnizate de IPJ Salaj, in decursul a opt luni, pe drumurile salajene s-au produs 164 de accidente, din care 72 grave si 92 usoare. In urma acestor evenimente rutiere, 15 persoane si-au pierdut viata, 67 au fost ranite grav, iar 141 au suferit leziuni usoare. Comparand numarul total de accidente cu victime inregistrate in perioada 1 ianuarie – 13 septembrie (164 accidente soldate cu 15 morti, 67 raniti grav si 141 raniti usor) cu numarul evenimentelor rutiere inregistrate in aceeasi perioada a anului 2006 (cand s-au inregistrat 176 accidente soldate cu 14 morti, 61 raniti grav si 170 raniti usor), se constata o scadere cu 12 a numarului de accidente rutiere cu victime, o crestere cu unu a numarului de persoane decedate, o crestere cu sase a numarului accidentatilor grav si o scadere a numarului persoanelor ranite usor, cu 29.

Cinci copii au fost victimele accidentelor rutiere

Nerespectarea stricta a regulilor de circulatie a fost cauza producerii unor accidente de circulatie in care au fost implicati cinci copii din judet. Potrivit comisarului de politie Liviu Cipleu, doar doi dintre acestia au fost accidentati grav, ceilalti trei suferind leziuni usoare.

Este de apreciat, totusi, faptul ca, din cauza incalcarii regulilor de circulatie de catre prescolari sau scolari, in perioada vacantei de vara, pe raza judetului s-au inregistrat doar doua accidente grave de circulatie. Dar aceasta nu confirma faptul ca micii participanti la trafic nu au incalcat regulile de circulatie, in timpul deplasarii lor de-a lungul drumurilor publice, a adaugat cms. Cipleu.

Oamenii legii recomanda ca,in cazul in care, strada nu este prevazuta cu trecere de pietoni, nu este marcata sau semnalizata cu indicator rutier, atunci traversarea se poate face pe la coltul intersectiei, cu maximum de prudenta si respectand regulile de circulatie.

In speranta ca toti veti respecta intocmai regulile de circulatie, cu ocazia inceperii noului an scolar, noi va dorim mult succes si spor la invatatura. Sa ajungeti sanatosi acasa, sanatosi, teferi fara a fi implicati in evenimente rutiere si sa obtineti numai note si calificative maxime, a conchis cms. Liviu Cipleu, adresandu-se elevilor

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »