Mai putini beneficiari de ajutoare de incalzire

Magazin Salajean 22 septembrie 2010 0

Mai putini beneficiari de ajutoare de incalzireSezonul rece se apropie cu vesti proaste pentru o parte din persoanele care urmeaza sa solicite ajutoare pentru incalzire. Cel putin pentru acei care detin masini cu o capacitate cilindrica de peste 1.600 cmc sau mai multe locuinte in afara celei de domiciliu. Acestia nu vor mai primi ajutoare de incalzire.

Prin Ordonanta de Urgenta, Guvernul a modificat reglementarile privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, precum si a unor facilitati acordate populatiei pentru plata energiei termice. Actul normativ este elaborat astfel incat ajutoarele de incalzire sa ajunga la familiile care au cu adevarat nevoie de ele. Astfel, nu vor mai beneficia de ajutor de incalzire familiile si persoanele singure care, desi obtin venituri mai mici de 615 lei lunar pe membru de familie, au in proprietate unele mijloace precum microbuz, autobuz, autoturisme care depasesc 1.600 cmc sau familiile si persoanele care, pe langa imobilul in care locuiesc, detin si casa de vacanta. Lista anexa a ordonantei va contine testele de venit si de mijloace care vor determina daca o persoana este eligibila pentru aceste ajutoare.

Prin urmare, persoanele care solicita acordarea ajutorului de incalzire vor completa o lista cu bunurile si mijloacele detinute in proprietate, document care va fi ulterior verificat, prin sondaj. Noile reglementari prevad in responsabilitatea primarului si a serviciului public de asistenta sociala obligativitatea efectuarii de anchete sociale pentru a verifica veridicitatea datelor inscrise. Aceste anchete vor fi efectuate prin sondaj, de exemplu, pentru minimum 3 la suta din numarul beneficiarilor in cazul unitatilor administrativ-teritoriale cu un numar de peste 100.001 locuitori sau pentru minimum 8 la suta din numarul beneficiarilor in cazul unitatilor administrativ-teritoriale cu un numar de locuitori intre 50.001 si 100.000.

Noile reguli de acordare a ajutoarelor de incalzire vor fi aplicate incepand cu sezonul de iarna 2010-2011. Potrivit evaluarilor, peste 10 la suta din familiile beneficiare ar urma sa nu mai fie subventionate. Odata cu noile reglementari au fost inasprite si sanctiunile pentru cei care fac declaratii neconforme cu realitatea referitoare la veniturile lor, dar si pentru primarii care accepta dosare neeligibile. Cei care depun declaratii false privind bunurile pe care le detin vor fi sanctionati cu amenzi de pana la 5.000 de lei.

Anul trecut, in judetul Salaj au fost acordate peste 50.000 de ajutoare de incalzire, dintre care 6.822 pentru incalzirea cu gaze naturale si energie termica si 44.329 pentru incalzirea cu lemne.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »