Mai putine masini la RAR Salaj

Magazin Salajean 23 februarie 2007 0

Mai putine masini la RAR Salaj

Incertitudinea existenta pe piata vanzarii – cumpararii autoturismelor second-hand din import, cauzata de taxa de prima inmatriculare, a redus considerabil activitatea reprezentantei salajene a Registrului Auto Roman. Daca, pana la data de 1 ianuarie, in curtea institutiei se puteau vedea zeci de masini care-si asteptau randul pentru diferitele controale necesare eliberarii certificatului de inmatriculare, acum, la RAR Salaj bate vantul.

Dupa cum ne-a declarat Razvan Guset, directorul reprezentantei Salaj a RAR, luna decembrie a fost o luna de vart pentru activitatea institutiei, personalul avand de trecut prin filtrele controalelor circa 70 de autovehicule second – hand, aduse din import. Acum, numarul acestora s-a rarit la o medie de 10 pe zi.

Totodata, noul an a adus si modificari in ceea ce priveste terminologia controalelor pe care le executa RAR. Astfel, masinile de import trebuie sa treaca printr-un control cunoscut sub denumirea de autenticitate A, prin care proprietarul se prezinta cu documentele masinii din tara de provenienta, se verifica datele – respectiv seriile corespunzatoare, in baza de date europeana, pentru a vedea daca masina nu a fost furata, se face controlul de poluare pentru E1, 2,3,4, dupa care se efectueaza inspectia tehnica periodica. in cele din urma, proprietarul primeste cartea de identitate.

in schimb, in cazul vanzarii – cumpararii masinilor care au fost deja inmatriculate in Romania, se efectueaza un control numit autenticitate B, prin care se elibereaza un certificat de autenticitate in urma verificarii faptice si scriptice a seriilor de motor si caroserie, pentru a elimina posibilitatea ca masina sa fi fost furata.

Prin acelasi tip de control trec si camioanele. De fapt, pentru eliberarea unui certificat de autenticitate de tip B, prin curtea RAR Salaj trec circa 50 de autovehicule, printre care si camioane, ceea ce arata ca tranzactionarea masinilor care au fost deja inmatriculate in Romania mai functioneaza.

Singura precizare pe care a mai facut-o seful RAR Salaj, Razvan Guset, a fost aceea ca absolut toate verificarile se fac pe baza de programare, ca sa se evite situatiile neplacute generate de asteptatul la coada in curtea institutiei. Evident, in cazul in care vine persoana, iar pe standuri nu este nimeni, respectivul nu are nevoie de programare, a mai spus Guset.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »