Mai putin de o treime din locuintele salajenilor sunt asigurate

Magazin Salajean 10 august 2011 0

Mai putin de o treime din locuintele salajenilor sunt asigurate

Cu toate ca termenul de 5 august, prevazut pentru asigurarea obligatorie a locuintelor, a trecut, abia 30 la suta din locuintele salajenilor au fost asigurate, semn ca oamenii nu pun mare pret pe aceste polite si nici nu se sinchisesc de amenzile care, potrivit legislatiei in vigoare, pot incepe sa curga din 6 august anul curent.

Bucurestenii, constantenii si timisorenii sunt cei mai responsabili cand vine vorba despre asigurarea locuintelor, arata datele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Astfel, la data de 30 iunie 2011, 64 la suta din locuințele din capitala erau asigurate, fie prin asigurari facultative, fie prin polițe obligatorii de asigurare emise in temeiul Legii nr.260/2008, in timp ce in judetul Constanța, 53,1 la suta din locuinte erau asigurate. Pe locul trei al clasamentului se situeaza judetul Timiș, unde populatia a asigurat 51,4 la suta din locuinte.

Chiar daca nu este chiar pe ultimele locuri, Salajul nu este departe de codasii clasamentului, ocupand abia a 33-a pozitie, potrivit CSA. Mai exact, 28.156 de locuinte au asigurari facultative, in timp ce pentru 2.401 de locuinte au fost incheiate polite obligatorii, in total fiind asigurate un numar de 30.557 de locuinte din totalul de 99.109 existent in judet. Gradul de cuprindere in asigurare a locuintelor este, pentru Salaj, de 30,8 la suta.

Situatii mai grave decat in judetul nostru se inregistreaza in Iasi si Giurgiu (fiecare cu 30,3 la suta), Neamt (30 la suta), Gorj și Maramureș (fiecare cu 29,3 la suta), Botoșani (29,5 la suta), in timp ce codasul clasamentului este judetul Vaslui, cu un grad de cuprindere in asigurare a locuințelor de doar 21 la suta.

Predomina asigurarile facultative

La nivel național, la data sus amintita, numarul locuințelor asigurate era de 3.377.026, din care 2.793.628 prin asigurari facultative și 583.398 prin asigurari obligatorii, ceea ce inseamna un grad total de cuprindere in asigurare a fondului locativ al Romaniei de 40,3 la suta. Președintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Angela Toncescu, a declarat ca in luna iulie, vanzarile de polițe obligatorii emise de PAID au continuat sa creasca, la fel ca si numarul politelor facultative. Ca urmare, estimarile la nivel national arata ca gradul total de cuprindere in asigurare se situeaza in jur de 45 la suta. „Procentul este dublu fața de cel inregistrat inainte de implementarea Legii nr.260/2008, a carei necesitate am susținut-o intotdeauna, astfel ca este evident faptul ca introducerea obligativitații asigurarii a impulsionat și asigurarile facultative. Am convingerea ca trendul de creștere va continua, astfel incat tot mai mulți oameni sa fie protejați prin asigurare”, a declarat Angela Toncescu.

De mentionat ca aproape trei sferturi (73,7 la suta) din asigurarile facultative valabile la data de 30 iunie anul curent au fost incheiate pe parcursul primelor sase luni ale anului curent, restul fiind contracte incheiate/reinnoite in anul anterior. Primele brute subscrise in semestrul I al anului curent, aferente asigurarilor facultative incheiate pentru locuințe, au fost de 315,39 milioane de lei, ceea ce inseamna o prima medie pe contract de 153 de lei (circa 36 de euro).

Asigurarile facultative – o alternativa de luat in calcul

Polita de asigurare facultativa este o alternativa demna de luat in calcul de cei care vor sa se protejeze impotriva pagubelor pe care le-ar putea aduce calamitatile naturale si nu numai. Pe langa riscurile de dezastre naturale asigurarea facultativa acopera o serie de riscuri de baza: incendiu, trasnet, explozie, furtuna, furt, vandalism etc.

Legea privind asigurarea obligatorie de locuinta a fost modificata in decembrie anul trecut tocmai pentru a se specifica foarte clar situatia proprietarilor de locuinte care au incheiat asigurari facultative. Astfel, una dintre cele mai importante modificari a fost aceea care precizeaza ca „proprietarii care au achizitionat deja o polita facultativa (care acopera riscul de cutremur, de inundatii si de alunecari de teren) sa nu mai fie nevoiti sa incheie o polita obligatorie de locuinta”.

Proprietarii care au asigurare facultativa trebuie sa pastreze acest act si sa il prezinte inspectorilor care vor verifica situatia in teren pentru evitarea amenzilor.

De altfel, sfatul specialistilor este simplu: cei care au o asigurare facultativa trebuie sa o pastreze in siguranta chiar daca a expirat, ea fiind singura modalitate prin care se poate dovedi oricand ca proprietarul a respectat legea.

Amenzi intre 100-500 de lei

Asigurarea locuintei pentru inundatii, incendii, cutremur si alunecari de teren a devenit obligatorie incepand cu 5 august 2011, iar cei care nu au incheiat–o risca amenzi cuprinse intre 100 – 500 de lei.

Potrivit art.30, alin.(3) din Legea nr.260/2008, “constatarea contraventiei de neasigurare si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de catre persoanele imputernicite in acest scop de catre acestia”.

Cuantumul amenzii este stabilit de catre primarii, nu prin normele de aplicare. Ceea ce a fost de competenta Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) s-a reglementat, au declarat reprezentantii CSA.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) este singura autoritate imputernicita prin lege cu atribuții de autorizare, supraveghere prudentiala și control a activitații de asigurare in Romania, precum și cu atribuții de emitere a normelor de aplicare a legii. Potrivit legislatiei in vigoare, scopul intregii activitati a CSA este apararea drepturilor asiguratilor si promovarea stabilitatii activitatii de asigurare in Romania.

CSA este membru cu drepturi depline al EIOPA – Autoritatea Europeana de Asigurari si Pensii Ocupationale (care a substituit CEIOPS de la 1 ianuarie 2011), EIOPC – Comitetul European pentru Asigurari și Pensii Ocupaționale și IAIS – Asociatia Internationala a Supraveghetorilor in Asigurari, reprezentand astfel Romania din perspectiva aportului tehnic de specialitate la elaborarea și amendarea reglementarilor europene specifice domeniului respectiv.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »