Mai multi bani pentru ajutorul de inmormantare

Magazin Salajean 10 ianuarie 2012 0

Mai multi bani pentru ajutorul de inmormantareCuantumul ajutoarelor financiare acordate de stat pentru acoperirea cheltuielilor cu inmormantarea rudelor decedate s-a majorat, de la inceputul acestui an, cu aproximativ 100 de lei mai mult decat anul trecut. De la 1 ianuarie, suma care va fi platita in cazul decesului pensionarilor, salariatilor sau somerilor se ridica la 2.117 de lei.

Potrivit directorului executiv adjunct al Casei Judetene de Pensii Salaj, Anamaria Pernes, ajutorul de deces se acorda, la cerere, in cazul decesului asiguratului, al pensionarului sau al unui membru de familie aflat in intretinerea acestora. In cursul anului trecut, au fost acordate 2.649 de ajutoare de deces. Suma totala acordata beneficiarilor ajutoarelor pentru inmormantare este de 5.304.253 de lei, ne-a declarat Anamaria Pernes.

In cazul decesului unei persoane asigurate sau al unui pensionar, ajutorul de deces se acorda unei singure persoane, care poate fi: sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul in conditiile dreptului comun sau, in lipsa acesteia, oricarei persoane care dovedeste cu acte ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces.

Ajutorul de deces se acorda si persoanelor care nu fac parte din sistemul de pensie. Daca decedatul este un membrul de familie al unui asigurat sau al unui pensionar, ajutorul are valoarea de 1.059 de lei.

Pentru obtinerea sprijinului financiar, solicitantul trebuie sa depuna la ghiseele institutiei mentionate urmatoarele documente: o cerere tip; certificatul de deces – in original si copie; actul de identitate al solicitantului; actele de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul sau, dupa caz, actul care atesta calitatea de mostenitor, tutore, curator; acte din care sa rezulte ca s-au suportat cheltuielile ocazionate de deces; certificatul de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap sau actul medical prin care se atesta boala care l-a facut inapt pentru munca pe copil si data ivirii acesteia.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »