Mai multe vaccinuri antigripale gratuite pentru sezonul 2006-2007

Magazin Salajean 11 octombrie 2006 0

Mai multe vaccinuri antigripale gratuite pentru sezonul 2006-2007 Ministerul Sanatatii Publice a facut cunoscut faptul ca in perioada 15 octombrie – 31 decembrie se va desfasura campania de vaccinare antigripala gratuita, pentru sezonul 2006-2007. In functie de situatia epidemiologica de la nivel national si international, campania se poate extinde pana in ianuarie 2007. Cat priveste atributiile Autoritatii de Sanatate Publica Salaj, aceasta va asigura transportul vaccinurilor antigripale de la sediul Unifarm, depozitarea, distribuirea si administrarea acestora. Pe langa aceasta, ASP va instrui personalul medical implicat in aceasta campanie, din cabinetele medicale de familie, precum si medicii scolari. ASP va monitoriza zilnic desfasurarea campaniei si utilizarea conforma a vaccinurilor, obligatia noastra fiind de a transmite datele pentru sezonul 2006-2007, dupa o macheta pe care ne-o cere Ministerul Sanatatii Publice, a declarat Dana Pop, director executiv al Autoritatii de Sanatate Publica Salaj la conferinta de presa care a avut loc ieri, 10 octombrie.

Campania de vaccinare se va desfasura pe parcursul a trei etape si anume: 9-14 octombrie, prima transa in care se livreaza vaccinul, a doua transa: 20-25 octombrie, iar ultima transa: 5-10 noiembrie. Pentru vaccinarea persoanelor aflate in zonele care sunt expuse la aparitia focarelor de gripa aviara, Ministerul Sanatatii Publice va organiza o alta campanie de vaccinare in noiembrie 2006.

Pentru anul acesta, judetului Salaj ii sunt repartizate 13.000 de doze de vaccin antigripal, pentru toate cele trei transe. Trebuie remarcat faptul ca, fata de sezonul 2005-2006, judetul Salaj a primit cu 3.500 de doze mai mult, ceea ce inseamna ca de acest vaccin vor putea beneficia mai multe persoane.

Cine beneficiaza de vaccinul antigripal gratuit?

Intr-o prima transa au fost repartizate 3.400 de doze, persoanele care vor beneficia de vaccinul antigripal gratuit fiind prioritizate astfel: in primul rand, vor fi vaccinate persoanele, adulti si copii rezidenti in institutiile de ocrotire sociala, persoanele cu afectiuni medicale cronice aflate in aceste institutii; apoi, vor fi vaccinati salariatii institutiilor de ocrotire a copiilor si batranilor si ai unitatilor care gazduiesc bolnavi cronic, care prin natura activitatii lor vin in contact respirator cu pacientii. Urmatoarele persoane care beneficiaza de acest vaccin vor fi cele care acorda asistenta medicala, sociala si ingrijiri la domiciliu persoanelor la risc inalt, inclusiv membri familiei acestor persoane. Daca mai raman din doze, cu acestea se vor vaccina, prin cabinetele medicilor de familie, persoanele cu afectiuni medicale cronice, pulmonare sau cardiovasculare, inclusiv copiii care sufera de astm, adultii si copiii care au necesitat dispensarizare medicala in ultimul an din cauza unor boli metabolice cronice, diabet zaharat s.a., copiii si adolescentii cu varste cuprinse intre 6 luni si 18 ani, care au fost supusi terapiei indelungate cu aspirina, fiind la risc sa dezvolte sindromul Reye, dupa gripa, precum si persoanele infectate cu HIV. In a doua si a treia transa se vor vaccina persoanele catagrafiate din celelalte grupe de risc si persoanele nevaccinate din grupele mentionate mai sus.

Anul trecut nu s-a raportat nici un caz de gripa; au fost viroze, pneumonii, dar nici un caz de gripa care sa fie raportat, a mai declarat Dana Pop si acest lucru s-a intamplat deoarece exista o definitie foarte stricta a gripei: debut brusc, febra peste 39

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »