Mai mulţi bani pentru fermierii sălăjeni

Magazin Salajean 10 martie 2011 0

Mai mulţi bani pentru fermierii sălăjeni

Fermierii sălăjenii vor primi, în acest an, subvenţii pe unitatea de suprafaţă din partea Fondului European de Garantare Agricolă. Raportat la numărul estimat de cereri care vor fi depuse, subvenţia va fi de aproximativ 100 de euro/hectar.

Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, fermierii trebuie să depună la unul dintre centrele locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Sălaj sau la sediul judeţean al APIA (în cazul în care exploatează cel puţin 50 de hectare de teren), până pe 16 mai, o singură cerere de plată. Pentru depunerea cererilor de plată după data de 16 mai se vor aplica penalităţi de 1 la sută pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere, iar după data de 10 iunie cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs.

Beneficiarii măsurilor de sprijin pe suprafaţă pot fi persoanele fizice sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari sau administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul. Sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare.

În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare. De asemenea, solicitantul trebuie să respecte aşa-numitele bune condiţii agricole şi de mediu pe toată suprafaţa fermei. Pentru acest an, schemele sau măsurile de sprijin pe suprafaţă cuprind schema de plată unică pe suprafaţă, plăţile naţionale directe complementare, schema de plată separată pentru zahăr, plăţi tranzitorii pentru tomate destinate procesării şi plăţi compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »