Mai degraba demolat, decat reabilitat

Magazin Salajean 15 mai 2007 0

Mai degraba demolat, decat reabilitat

Dupa ani intregi in care terenul pe care este ridicat a suferit alunecari grave incat este pusa in pericol siguranta publica, unul din corpurile cladirii in care functioneaza Centrul Militar Judetean Salaj necesita interventii urgente. Desi cladirea este acum nefolosita, o prabusire a aripii de imobil care da spre strada Crinului este oricand posibila, in conditiile in care constructia are o vechime de peste 170 de ani, fundatia nu este din beton, iar traficul din zona adanceste crapaturile din pereti.

In cunostinta de cauza, autoritatile judetene au demarat in ianuarie anul curent o expertiza a cladirii si a terenului pe care aceasta este amplasata, urmand ca, in functie de verdict, sa se ia o hotarare in ceea ce priveste imobilul: ori va fi reabilitat si va primi o destinatie, ori se va trece la daramarea lui. Mircea Ghiurco, vicepresedintele Consiliului Judetean Salaj, ne-a declarat ca In functie de rezultatul expertizei, vom sti daca imobilul va fi demolat sau nu. Daca se va decide demolarea, in locul respectiv va fi ridicata o cladire noua, in care va avea sediul Biblioteca Judeteana.

Cladire monument istoric

Demolarea este o solutie preferata si de directorul Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu National Cultural Salaj, Gheorghe Roman Chende, cu toate ca, datorita vechimii, cladirea face parte din patrimoniul national. Cladirea respectiva este inclusa in randul monumentelor istorice, fiind ridicata in 1836, dar corpul dinspre strada Crinului se afla intr-o stare avansata de degradare si ar trebui daramat. Acest lucru este posibil pentru ca nu prezinta ceva semnificativ ca si constructie-monument. Sigur ca s-ar putea investi in reabilitarea si consolidarea lui, insa investitia ar fi mult mai mare decat daca s-ar ridica o cladire noua. In plus, chiar si reabilitat, imobilul nu ar oferi cele mai bune conditii desfasurarii de activitati, ne-a spus Gheorghe Roman Chende. Potrivit acestuia, in curand va incepe actiunea de declasare a cladirii ca monument, apoi constructia va fi evaluata de un expert, iar raportul final va fi trimis la Comisia Regionala a Monumentelor Istorice Cluj Napoca. Cu aprobarea acesteia si in baza Legii 422/2001, constructia va putea fi demolata.

Intrebat despre situatia in care se afla corpul in cauza, din punctul de vedere al cuiva care vede zilnic imobilul, comandantul Centrului Militar Salaj, Ioan Pop, ne-a declarat ca este, intr-adevar, afectat grav si ca este pacat ca o cladire in asemenea stare precara se afla in centrul municipiului.

Ca urmare, cel mai probabil, si raportul expertilor va recomanda demolarea cladirii si ridicarea uneia noi pe acelasi amplasament. Pentru ca bugetul judetean nu-si permite o asemenea investitie, vicepresedintele CJ Salaj a spus ca se vor cauta surse de finantare incrucisate, atat de la Ministerul Culturii si Cultelor, cat si de la Guvern.

Speram, totusi, ca, daca se va opta pentru o constructie noua, aceasta sa respecte liniile arhitecturale din zona si sa nu fie un alt colos urat de sticla, care sa ramana nefolosit ani in sir.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »