Magazinele second-hand, preferate pe timp de criza

Magazin Salajean 6 noiembrie 2009 0

Magazinele second-hand, preferate pe timp de criza

Acum, cand locurile de munca sunt din ce in ce mai putine si numarul somerilor este in crestere, zalauanii bat la usa magazinelor de haine second-hand pentru a-si imbraca familia. Astfel se face ca, in perioada de criza, hainele noi au devenit un lux, in timp ce hainele la mana a doua – o nevoie zilnica a multor zalauani.

Scaderea veniturilor populatiei pe timp de criza impune economii la toate capitolele. Astfel, cu un buget redus, zalauanii isi indreapta tot mai mult atentia catre magazinele de tip second-hand. Nu conteaza ca nu au eticheta pe ele, clientii prefera hainele la mana a doua, fiind la preturi mult mai atractive chiar decat reducerile de sezon in magazinele cu haine noi. Ca urmare, patronii magazinelor de haine la mana a doua merg tot mai des in strainatate sa aduca marfa si abia fac fata solicitarilor. Se vinde dupa cum are lumea bani. E criza, asa ca vanzarile merg mai slab. Dar tot se vinde. Avem marfa de la un leu bucata si pana la 20-30 de lei, dar mai lasam din pret. Sunt haine de calitate la preturi foarte mici, de aceea majoritatea clientilor vin des sa cumpere de la noi. Uneori vin si doar se uita la ce marfa noua am adus, insa a doua zi, vin si cumpara, ne-a spus Niculina Marcus, proprietara unui magazin second-hand din Zalau. Astfel ca nu-i greu de inteles de ce numarul de magazine de acest gen este in continua crestere. Spre exemplu, pe Bulevardul Mihai Viteazul (in zona centrala) sunt cel putin sapte magazine second-hand, dintre care trei recent deschise, in zona Spitalului Judetean trei, iar in zona Astralis alte doua. Faptul ca cele mai multe magazine de genul acesta supravietuiesc in zona centrala, unde chiriile sunt ceva mai piperate, este o dovada clara ca articolele second-hand se vand.

Haine la kilogram si gablonturi second

Pentru a atrage si mai multi clienti, patronii vin cu oferte cat mai variate. Unele haine sunt vandute la kilogram, cu preturi care variaza intre cateva zeci de lei, de obicei la primirea marfii, si pana la un leu articolul la epuizarea stocului. Ba mai mult, daca in anii trecuti cei care intrau intr-un magazin second puteau cumpara doar haine sau incaltaminte, acum se gasesc pe rafturi si genti si chiar bijuterii. Astfel a devenit oferta destul de atractiva pentru persoanele cu venituri modeste, si nu numai. Cei care calca pragul magazinelor second hand nu sunt doar zalauani cu bani putini, ci si oameni instariti, care cauta produse de firma, dar la preturi mici, care sa nu le goleasca de tot buzunarele. Doar ca multi dintre ei se feresc sa fie vazuti ca isi fac cumparaturile din magazinele cu haine la mana a doua.

Hainele trebuie neaparat dezinfectate

Chiar daca hainele second au preturi sensibil mai reduse decat cele noi, clientii ar trebui, totusi, sa fie atenti atunci cand cumpara haine dintr-un magazin de mana a doua. Reprezentantii Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Salaj spun ca articolele second-hand ar trebui cumparate doar din magazine specializate, iar clientii ar trebui sa fie atenti ca produsele sa nu fie rupte sau patate si sa ceara vanzatorului certificatul care demonstreaza ca au fost curatate sau dezinfectate. Din fericire, dupa cum ne-a declarat Dorel Fechete, directorul coordonator adjunct – reprezentand CJPC Salaj, in urma controalelor efectuate in magazinele de tip second-hand din Zalau, nu au fost constatate abateri de la normele privind igienizarea si comercializarea acestor produse, patronii prezentand certificatul de dezinsectie-dezinfectie pentru produsele scoase la vanzare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »