Magazinele alimentare din Zalau, intesate cu alimente expirate

Magazin Salajean 9 august 2010 0

Magazinele alimentare din Zalau, intesate cu alimente expirate

Peste 600 de produse alimentare expirate au fost gasite la vanzare pe rafturile mai multor magazine alimentare din judet, majoritatea din municipiu, in cadrul unui control efectuat in luna iulie de catre comisarii de la Protectia Consumatorilor. Pentru aceste abateri, comisarii au aplicat amenzi in valoare de peste 60.000 de lei si au distrus toata marfa expirata.

O actiune de control efectuata, luna trecuta, de inspectorii din cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Salaj, la 15 magazine alimentare din municipiu si alte patru din judet, s-a incheiat cu amenzi in valoare totala de peste 60.000 de lei. Comisarii au gasit pe rafturi, in toate magazinele verificate, sute de produse cu termenul de valabilitate expirat, printre care produse si preparate din carne, faina, paine, iaurturi, lapte si ciocolata, iar lista continua. Comisarul sef al CJPC Salaj, Claudiu Silaghi, ne-a declarat ca 626 de bucati de produse cu termenul de valabilitate depasit au fost scoase definitiv de la comercializare.

Din cele peste 2.300 de kilograme (kg) de produse verificate au fost descoperite la vanzare 167 de kg de produse cu abateri, dintre care peste 108 kg de produse si preparate din carne expirate, cantitati mari de faina de malai si alba, pesmet, paine alba si neagra, iaurturi, mezeluri, lapte, untura si chipsuri, a precizat Silaghi. Pentru toate produsele cu probleme au fost intocmite procese verbale in vederea distrugerii acestora.

Lapte praf, expirat de patru luni

Rezultatul controlului a scos la iveala si nepasarea unor vanzatori fata de clienti, punand profitul in fata sanatatii copiilor. Comisarii au descoperit pe rafturi cutii cu lapte praf expirat de mai bine de patru luni, dar si gramezi de ciocolata pentru copii, trecute de termen. La unul dintre comerciantii controlati s-au depistat cinci cutii cu lapte praf, dar si batoane si tabelete de ciocolata pentru copii, expirate si de sase luni. In total, in magazinul respectiv au fost gasite produse trecute de termen, si anume, 28 de kg, in valoare de peste 900 de lei. Acest operator economic a primit cea mai mare dintre sanctiunile aplicate, respectiv de 8.000 de lei, prezentand un grad de risc deosebit de ridicat pentru sanatatea copiilor, a afirmat Silaghi.

Atentie la ce cumparati!

Potrivit sursei citate, comisarii au retras de pe rafturi si produsele alimentare pastrate in conditii impropii, verificand temperatura la combinele frigorifice si frigiderele in care era tinuta marfa. In perioada de vara, comerciantii trebuie sa fie foarte atenti la conditiile in care pastreaza produsele alimentare, deoarece marfa, chiar daca este in termenul de valabilitate, se poate altera. Astfel de situatii s-au constatat si la unele dintre unitatile alimentare din municipiu controlate, temperatura in frigiderele in care erau depozitate mezelurile nefiind corespunzatoare, putandu-se observa pe unele produse aparitia mucegaiului. De asemenea, ciocolata, fiind pastrata pe rafturi la temperaturi ridicate, si-a schimbat forma, a afirmat comisarul sef Silaghi. Potrivit spuselor acestuia, consumatorii trebuie si ei sa fie atenti la ceea ce pun in cosul de cumparaturi, sa deschide bine ochii la produsele pe care le aleg.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »