Magazine la parter, numai cu acordul vecinilor

Magazin Salajean 13 septembrie 2007 0

Magazine la parter, numai cu acordul vecinilor

Incepand cu sfarsitul anului 2004, municipalitatea a stabilit regulile pentru transformarea apartamentelor in spatii comerciale. Locuintele de la parterul blocurilor nu mai pot fi transformate in spatii comerciale prea usor.

Consiliul Local al municipiului Zalau a aprobat prin hotararea 274/6 din decembrie 2004, masurile pentru reglementarea extinderii spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuit situate la parterul blocurilor de locuinte.

In multe foste apartamente functioneaza magazine, scoli de soferi, cabinete medicale particulare, agentii imobiliare etc. Pentru ca nu se doreste descurajarea agentilor economici, pe viitor, cei care vor sa-si puna bazele unei afaceri la parterul unui bloc trebuie sa obtina neaparat acordul vecinilor de scara, chiar si pentru daramarea unui perete.

Suprafata maxima de teren care se va concesiona pentru extinderea spatiilor comerciale existente la parterul blocurilor de locuinte nu va depasi 50 la suta din suprafata utila a spatiului comercial existent, se stipuleaza in HCL 274/2004.

De asemenea, orice modificare constructiva a apartamentului se va putea realiza numai cu acordul favorabil al vecinilor adiacenti spatiului.

13 autorizatii de functionare in Zalau

Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei municipiului Zalau, Manuela Ghirutan, de la inceputul anului si pana in prezent, au fost autorizate 13 spatii pentru desfasurarea de activitati comerciale cu acces in exterior, plus alte trei pe teren concesionat pentru extindere la spatii existente deja. In cursul anului trecut, numarul autorizatiilor acordate pentru extinderea de spatii pe teren concesionat a fost de zece.

Cum din punct de vedere urbanistic acordarea autorizatiilor se incadreaza in Planul Urbanistic General, aprobarea extinderii spatiilor comerciale se justifica in zona centrala a municipiului, in pietele de cartier si in zona complexelor comerciale.

Cert este ca, de acum inainte, pentru emiterea autorizatiei de construire, in vederea extinderii spatiilor de la parterul blocurilor de locuinte, vor trebui indeplinite o serie de cerinte.

In primul rand, odata cu emiterea certificatului de urbanism se va solicita suplimentar elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal sau Plan Urbanistic de Detaliu, dupa caz. Prin aceeasi documentatie de urbanism solicitantul va trebui sa justifice si sa demonstreze ca se poate realiza ceea ce solicita, cu ajutorul unor studii de fundamentare si a documentatiei de baza (compusa din piese scrise si desenate), a afirmat Manuela Ghiurutan.

Autorizatia de construire va fi emisa numai dupa ce documentatia de urbanism va fi aprobata si vor fi obtinute toate acordurile, avizele si studiile prevazute in certificatul de urbanism, inclusiv acceptul vecinilor de bloc. Informarea si consultarea locatarilor este obligatorie, indiferent de initiatorii documentatiei de urbanism se specifica in proiect.

Toate actele vor fi apoi supuse spre avizare comisiei tehnice de amenajare a teritoriului si spre aprobarea Consiliului Local Zalau. Daca pe parcursul lucrarilor de extindere de la parter vor fi afectate fatadele blocurilor, proprietarii spatiilor vor fi obligati sa repare stricaciunile. Societatile comerciale din municipiu care isi desfasoara activitatea in cladiri care au in componenta sau in vecinatate locuinte vor fi obligate sa isi afiseze programul de functionare in locuri vizibile.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »