Mafie salajeana in sistemul asigurarilor pentru somaj

Magazin Salajean 28 septembrie 2010 0

Mafie salajeana in sistemul asigurarilor pentru somajNumarul prea mare al somerilor salajeni a pus Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj in imposibilitatea de a asigura din bugetul alocat initial plata tuturor indemnizatiilor. Dupa cum ne-a declarat Romeo Sarca, directorul institutiei, la inceputul anului, AJOFM Salaj a primit 29 milioane de lei pentru a asigura indemnizatiile tuturor persoanelor fara un loc de munca din judet, suma fiind suplimentata, ulterior, la 42,6 milioane de lei, in conditiile in care, luna de luna, agentia cheltuieste cu somerii, in medie, 3,2 milioane de lei.

Diferenta de bani a fost asigurata atat de la bugetul statului, cat si din fondurile destinate subventionarii locurilor de munca. Spre exemplu, 1,4 milioane de lei s-au evaporat din bugetul cu subventii pentru incadrarea absolventilor, a persoanelor peste 45 de ani ori a somerilor unici intretinatori de familie. Practic, se iau bani de la masurile care incurajeaza munca, pentru a incuraja nemunca, spune cu indignare seful AJOFM Salaj. In opinia sa, vina pentru situatia creata este impartita in mod egal de catre someri, angajatori si medicii de medicina muncii din judet. Cei fara un loc de munca prefera sa stea cat mai mult in somaj, astfel ca se adreseaza angajatorilor pentru a primi decizia de respingere ori medicilor de medicina muncii, solicitandu-le un certificat de incapacitate temporara de munca, explica Sarca. Acesta isi indreapta sagetile nu doar impotriva somerilor indemnizati, pe care ii acuza ca nu sunt interesati sa-si gaseasca o noua slujba, ci si asupra angajatorilor din judet, care, la solicitarea somerului, resping cu prea multa usurinta incadrarea unui somer, desi au posturi vacante, iar persoana in cauza este calificata pentru job. Firmele care recurg la astfel de gesturi nu se gandesc ca refuzul lor le taie o eventuala subventie.

Inapt de munca pentru numai 200 de lei

In ceea ce-i priveste pe medicii de medicina muncii, directorul Agentiei salajene sustine ca elibereaza certificate de incapacitate temporara de munca fara ca somerul sa sufere de vreo afectiune care sa justifice un astfel de document, motiv pentru care le cere sa dea dovada de mai multa responsabilitate: Este ciudat cum un om care a lucrat ani intregi intr-un domeniu si este disponibilizat, devine, peste noapte, inapt de munca. Somerii fac, practic, un abuz, in sensul ca, in perioada presupusului tratament de recuperare, ei nu pot ocupa un loc de munca pe meseria pentru care a fost declarat inapt, chiar daca AJOFM ii pune la dispozitie slujba corespunzatoare pregatirii profesionale. Tariful unui certificat de acest fel se ridica la circa 200 de lei. Cei mai fideli clienti ai certificatelor de inapt temporar sunt salajenii care au fost dati afara din fabricile de confectii. In evidentele institutiei exista 138 de muncitori necalificati in confectii si 55 de confectioneri posesori de scutiri medicale.

Somerele se inghesuie sa devina mame

Pentru a-si lungi cat mai mult perioada in care beneficiaza de indemnizatie, somerii au mai gasit o solutie: concediul medical. De la inceputul anului, potrivit evidentelor AJOFM Salaj, 778 de someri salajeni au solicitat concediu de boala. In functie de codul de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate, mai precis de motivul acordarii concediului medical, beneficiarul are o indemnizatie de 75 la suta in caz de boala obisnuita, 85 la suta, pentru ingrijirea copilului bolnav sau sau sarcina si lauzie sau chiar de 100 la suta la urgente si boli cronice, in media veniturilor brute pe ultimele sase luni, din care se retine contributia asiguratului la CAS, de 10,5 la suta, si impozitul pe venit, de 16 procente, precizeaza Romeo Sarca. Acesta a adaugat ca aproape jumatate din aceste concedii medicale s-au acordat somerelor care au ramas insarcinate ori au nascut. Diferenta concediilor s-a acordat pentru boli obisnuite (35 la suta), urgente (10 la suta) si boli cronice (5 la suta).

Oficialii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj admit ca nu dispun de parghiile necesare pentru a verifica veridicitatea certificatelor de incapacitate temporara de munca. Noi nu putem aprecia daca documentul a fost eliberat just din punct de vedere medical. Tot ce putem face este sa controlam daca procedura a fost respectata si daca actele necesare sunt corect completate, ne-a declarat Claudiu Barsan, directorul CJAS Salaj, mentionand ca institutia pe care o conduce a derulat o serie de controale cu scopul de a-i descuraja pe medicii salajeni sa acorde cu usurinta concedii medicale. Pana in prezent, insa, niciun control de acest gen nu i-a vizat pe medicii de medicina muncii care activeaza in Salaj.

Tot mai multi someri

Ultimele statistici intocmite de catre AJOFM arata ca, la finele lunii august, Salajul numara 8.633 de someri, cu 78 mai multi decat in luna anterioara. In ceea ce priveste rata somajului, aceasta atinsese 8,11 procente, inregistrandu-se un salt de 0,03 la suta. Potrivit sursei citate, mai mult de jumatate (50,3 la suta) din totalul salajenilor fara un loc de munca beneficiaza de indemnizatie de somaj.

Pe grupe de varsta, cele mai multe persoane (2.514) au intre 40 si 50 de ani, fiind urmate de cele din categoria de varsta 30-40 de ani (2.298) si de cele sub 25 de ani (1.428).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »