Luptătorii de la Porolissum, la Festivalul Dacii Liberi

Magazin Salajean 16 iunie 2011 0

Luptătorii de la Porolissum, la Festivalul Dacii Liberi

La finele săptămânii trecute a avut loc la Covaci, în judeţul Timiş, cea de-a III-a ediţie a Festivalului Dacii Liberi, la care a fost prezentă şi trupa de cascadori profesionişti şi amatori din Zalău – Luptătorii de la Porolissum. Trupa, fondată cu scopul de a promova situl arheologic de la Porolissum, este condusă de cascadorul Cristian Macai şi se compune din pasionaţi ai cascadoriei şi teatrului istoric, în marea lor majoritate angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Porolissum. Au fost consiliaţi istoric de professorul Eric de Sena, care de şase ani conduce proiecte internaţionale de cercetare arheologică la Porolissum. Din trupă face parte Dan Lucaciu, cascador din generaţia cunoscutului actor Szobi Cseh, cel care a fost dublura lui Jean Claude Van Dam si Gerard Depardieu.

Evenimentul organizat de Clubul Sportiv Fortuna Covaci a început printr-o paradă a costumelor în Timişoara, continuând cu alte evenimente pe stadionul din localitatea Covaci.

Costumele romanilor au fost oferite de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, iar costumele dacilor, de către Ancuţa Mărieş, tot ea scriind şi scenariul. Coregrafiile de dans aparţin Roxanei Dobocan, coregrafiile de luptă lui Cristian Macai, muzica, Sergiu Chirilă, solistă Paula Tarău, director de spectacol şi prezentator Ancuţa Mărieş.

În derularea scenariului au fost reconstituite momente de viaţă din acele vremuri: dansuri, răpirea unei fete, chemarea cu buciumul, cina dacilor, lupta dintre daci şi romani.

Dacii şi romanii au câştigat în egală măsură, izbutind să facă împreună cu Nimfele Daciei un spectacol de două ore, unitar şi foarte gustat de public. Ei vor fi prezenţi şi la Zilele Romane, unde Luptătorii de la Porolissum pregătesc diferite surprize de senzaţie: căderi de la înălţime, un număr de om-torţă, târâre după cal în galop şi desigur mult aşteptata bătălie dintre daci şi romani.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »