Lunar, peste 70 de someri refuza un job

Magazin Salajean 7 ianuarie 2011 0

Lunar, peste 70 de someri refuza un jobSomerii pot ramane fara indemnizatie daca refuza un loc de munca, chiar daca acesta se afla la peste 50 de kilometri de casa. Pana acum persoanele aflate in cautarea unui loc de munca erau avantajate de conditia ca locul de munca poate sa fie la o distanta mai mica de 50 km de domiciliu. Din acest an, Guvernul a decis sa suspende dreptul la indemnizatie, in cazul refuzului locului de munca, indiferent de distanta.

Potrivit informatiilor furnizate de Romeo Sarca, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj, Ordonanta 108/16 decembrie 2010 modifica Legea 76. Este o masura buna, care combate pasivitatea. E drept ca si Legea 76 prevedea ca pentru refuzul unui loc de munca se sisteaza indemnizatia de somaj, dar se admitea ca jobul poate sa fie pana la 50 km de casa. Prin noile prevederi se pot da repartitii si in alte zone, ceea ce nu este in detrimentul somerilor. Ei primesc o prima de mobilitate la angajare in valoare de 3.500 de lei (reprezentand de 7 ori indicatorul social de referinta, indice de baza in calculul indemnizatiei de somaj).

Dupa cum a apreciat directorul AJOFM Salaj, lunar, 70-80 de salajeni au refuzat sa accepte locul de munca repartizat, un numar destul de mic fata de alte judete. Nu ne-au refuzat foarte multi pentru ca stiau ca sunt pasibili sa li se sisteze indemizatia. Dintre cei carora li s-au repartizat joburi unii au apelat la angajatori, in speranta ca nu corespund postului sau s-au adresat unui medic pentru a fi declarati inapti de munca. Dar cu trecerea timpului, mai ales in cea de-a doua parte a anului, am inregistrat tot mai putine cazuri, pentru ca si medicii sunt foarte precauti in privinta acestor situatii.

Somerii reclama salariile mici

Masura propusa de guvernanti ii vizeaza pe toti somerii indemnizati aflati in cautarea unui loc de munca si pe cei care nu participa la cursuri de formare. Mai mult, dupa cum sustine Romeo Sarca, si somerii care ies de la plata sunt incurajati sa ramana in evidentele institutiei pentru a fi ajutati in gasirea unui loc de munca, in functie de pregatirea lor profesionala. Selectarea si repartizarea persoanelor pentru un loc de munca se face in baza unei aplicatii informatizate, care tine cont de numarul de someri cu o anumita calificare si oferta de posturi. Cei vizati sunt contactati sau anuntati cand vin lunar pentru viza si atunci li se inmaneaza repartitiile.

Cei mai multi someri refuza locurile de munca din cauza salariilor foarte mici, a admis directorul AJOFM Salaj. Un job bine platit se ocupa repede. Cei interesati sa se angajeze reclama faptul ca majoritatea firmelor dau salarii de criza.

Romeo Sarca ne-a raspuns de ce, in ciuda riscurilor, somerii nu sunt tentati de un loc de munca sigur si de ce multe joburi sunt mult timp ofertate. Cel mai bine ar trebui sa stie angajatorul. E drept ca sunt si meserii pe care nu le avem in baza de date, sau sunt someri care nu indeplinesc unele conditii impuse de patroni. Ori unele firme, fiind in reorganizare, genereaza un sentiment de nesiguranta chiar daca ele au nevoie reala de personal

Peste 1.000 de salajeni se vor recalifica

Pentru 2011, AJOFM Salaj a solicitat de la bugetul asigurarilor de stat fonduri pentru organizarea de cursuri de calificare pentru 500 de persoane. Pe de alta parte, in acest an, salajenii vor beneficia de instruiri sustinute prin mai multe programe cu fonduri europene. La doua programe AJOFM este partener, iar pentru al treilea AJOFM Salaj este beneficiar, contractul de finantare fiind semnat in urma cu doua zile. Prin acest proiect vor fi instruiti cel putin 140 de someri, iar prin cursurile firmelor RCD Consulting si Formarom se vor recalifica 125, respectiv 300 de persoane. Dupa cum a subliniat Romeo Sarca, nu doar numarul persoanelor care se vor putea forma profesional va creste, dar vor fi vizate mai multe domenii de activitate. Se vor organiza cursuri de confectioneri, bucatari, instalatori, lucratori in comert, manageri de proiect, inspectori de resurse umane.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »