Luna septembrie – luna inimii, iubeste inima

Magazin Salajean 21 septembrie 2007 0

Luna septembrie - luna inimii, iubeste inima

Luna septembrie – luna inimii, iubeste inima este sloganul unei campanii menite sa traga un semnal de alarma asupra incidentei bolilor cardiovasculare in Romania.

Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Salaj informeaza ca, pe parcursul lunii septembrie, populatia va avea acces la o linie telefonica cu apel gratuit prin care va primi informatii despre sanatatea inimii. (tel: 0800.030.0100).

Aceasta campanie isi propune sa-i determine pe cetateni sa devina mai atenti cu stilul lor de viata, pentru a avea o inima sanatoasa, in conditiile in care procentul de afectiuni determinate de nivelul crescut de colesterol, hipertensiune arteriala si cardiopatie ischemica este mare.

40 la suta din populatia adulta si jumatate din cea varstnica sufera de hipertensiune arteriala, diabet zaharat sau prezinta factori de risc, de exemplu cresterea colesterolului. Doi din trei romani mor din cauza afectiunilor cardiovasculare, pe cand in Europa de Vest este vorba de o persoana din trei, se arata in comunicatul de presa remis de ASP Salaj.

Luat pe grupe de varsta, mortalitatea cauzata de bolile cardiovasculare este de 35 la suta la grupa de varsta 0-64 de ani, pe cand in UE este de 25 la suta, urmata de cea produsa de cancer 19,2 la suta.

Din punctul de vedere al specialistilor, la grupa de varsta peste 64 de ani mortalitatea cauzata de aceste boli cardiovasculare este de 77, 2 la suta.

Din statistica realizata de ASP Salaj, reiese ca, in anul 2006, 14,61 la suta din salajeni sufereau de boli cardiovasculare, acest procent crescand la 15,42 in primele sase luni ale acestui an.

Medicii spun ca schimbarea unor mentalitati nocive ca sedentarismul, regimul alimentar nesanatos trebuie sa fie principalele preocupari ale tuturor, deoarece scaderea cu 1 la suta a colesterolului reduce riscul cardiovascular cu 3-4 la suta, scaderea tensiunii arteriale reduce riscul cardiovascular cu 14 la suta si a accidentelor vasculare cerebrale cu 42 la suta.

Recomandari

Principalele metode pentru a evita bolile cardiovasculare sunt: renuntarea la fumat; cat mai putine grasimi la gatit; evitarea consumului exagerat de biscuiti si prajituri; consumul de carne de peste, cel putin o data pe saptamana; evitarea pe cat posibil a stresului la locul de munca si consumul redus de sare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »