Luna decembrie aduce pensii mai mari

Magazin Salajean 20 noiembrie 2006 0

Luna decembrie aduce pensii mai mariPotrivit proiectului de ordonanta de urgenta pentru rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat, pensionarii vor primi din luna decemrie mai multi bani. Acest lucru va fi posibil ca urmare a cresterii valorii punctului de pensie cu 16,8% ajungand, astfel, la 396,2 lei noi.

Fondurile necesare cresterii valorii punctului de pensie, respectiv 182,7 milioane lei, provin din reducerea cu 73 de milioane lei a sumelor alocate sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, diminuarea cu 100 de milioane de lei a cheltuielilor cu biletele de odihna si tratament balnear si cu 9,7 milioane lei a cheltuielilor cu dobanzile.

Rugat sa comenteze proiectul initiat de Guvern, Florian But – director executiv adjunct in cadrul Casei Judetene de Pensii Salaj, a declarat ca 16,8 este o crestere destul de importanta, iar unul din efectele acestei cresteri va fi diminuarea semnificativa a numarului de pensionari care n-au beneficiat de cresterile inregistrate pana la aceasta data. Se stie ca, punctajele unor pensionari au scazut in urma recalcularii, motiv pentru care, la aceste categorii de pensionari, majorarile anterioare nu s-au revazut in pensie, insa asta nu inseamna ca nu i-a ajutat cu nimic, pentru ca fiecare crestere a valorii punctului de pensie atrage majorarea punctajului obtinut de pensionar dupa recalculare, iar atunci cand acest punctaj va ajunge la nivelul celui inregistrat anterior recalcularii, majorarile se vor vedea direct in cresterea pensiei. De aceea spun ca aceasta majorare de 16,8 procente va diminua numarul celor care nu au beneficiat de cresterile anterioare, la fel s-a intamplat si in septembrie cand cresterea a fost de 5 procente. Daca se va continua in acest ritm, credem noi, ca intr-un an nu vor mai exista pensionari care sa nu beneficieze, macar in parte, de majorari.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »