Lucrările la canalizarea Zalăului, întârziate cu patru luni

Magazin Salajean 5 aprilie 2011 0

Lucrările la canalizarea Zalăului, întârziate cu patru luni

Lucrările de reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare din Zalău, programate a se finaliza la sfârşitul anului trecut, vor fi recepţionate la începutul lunii mai. După acest termen, firma va plăti penalităţi pentru fiecare zi de întârziere.

Conform procesului verbal de recepţie, lucrările din cadrul proiectului Reabilitarea şi extinderea reţelelor de distribuţia apei potabile şi de canalizare în municipiul Zalău vor fi finalizate până în 30 aprilie 2011. Directorul Sucursalei Sălaj a Companiei de Apă Someş (CAS) Cluj, Marcel Zaharia, a explicat că întârzierea a fost cauzată de timpul nefavorabil.

Contractul de execuţie cu firma OMS din Ungaria s-a semnat în 31 octombrie 2008, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 31 decembrie 2008. Termenul de execuţie al acestei investiţii a fost de 24 de luni de la data ordinului de începere, însă, la Zalău constructorii au demarat lucrările în baza procesului verbal încheiat cu beneficiarul (CAS) în perioada martie-aprilie 2009, din cauza timpului nefavorabil care nu permitea refacerea carosabilului, a declarat Marcel Zaharia. Având în vedere convenţia făcută, firma OMS nu va fi penalizată. Dacă însă va fi depăşit termenul de execuţie, 30 aprilie, constructorii vor fi sancţionaţi pentru fiecare zi de întârziere.

Beneficiarul, mulţumit de calitatea lucrărilor

La această dată se lucrează pe bulevard (în zona Galeriile Meseş), lângă Scala şi în cartierul Porolissum. Marcel Zaharia ne-a răspuns că reluarea lucrărilor pe trecerea de pietoni din intersecţia Scala s-a datorat unor neconformităţi de amplasare în pantă a conductelor de canalizare, situaţie pe care o remediază obligatoriu executantul, deoarece termenul de garanţie este de 12 luni. În acest interval, orice defecţiune apărută va fi soluţionată de firma OMS.

Până la sfârşitul lunii au mai rămas de efectuat lucrările de refacere a carosabilului pe toate tronsoanele unde s-a lucrat în Zalău şi de dat în funcţiune staţiile de pomparea apei de pe străzile: Salcâmilor, Tipografilor, Merilor şi de pe Sărmaş. Marcel Zaharia a apreciat ca fiind bune lucrările realizate de firma OMS. Faţă de investiţiile realizate prin contractul anterior cu această firmă în cadrul programului SAMTID, lucrările de acum sunt calitativ mult mai bune şi nu am avut decât câteva probleme minore, a arătat directorul Sucursalei Sălaj a CAS.

Fără apă din canal pe străzile Zalăului

Reprezentantul CAS s-a arătat mulţumit şi de faptul că principalele obiective ale proiectului au fost atinse. După finalizarea lucrărilor vor fi eliminate deversările directe în văile care traversează Zalăul, prin preluarea directă a apelor deversate în reţeaua de canalizare şi colectarea lor la staţia de epurare. Totodată, s-au înlocuit 2,9 kilometri de conducte de reţele de apă, s-a extins reţeaua de apă cu 10,6 kilometri, s-au înlocuit 7,2 kilometri reţea de canalizare şi s-a extins reţeaua de canalizare cu 13 kilometri. Totodată, prin acest proiect casele de pe strada 22 Decembrie 1989, împreună cu cele de pe străzile adiacente beneficiază de reţea de canalizare. Foarte mulţumit s-a arătat Marcel Zaharia şi de faptul că au fost eliminate deversările directe din zona centrală, de pe străzile Unirii, 9 Mai şi de pe bulevard, precum şi dim zona blocului P+10 Mercur. Şi nu în cele din urmă, s-au reabilitat reţelele de canalizare în cartierele: Simion Bărnuţiu, Dumbrava Nord, în zona Kaufland, pe Aleea Tineretului, precum şi în cartierul Păcii, care a fost sub nivelul reţelei colectoare de pe bulevard.

La Zalău, investiţii de peste 25 de milioane de lei

Proiectul Reabilitarea şi extinderea reţelei de distribuţia apei potabile şi de canalizare în muncipiul Zalău face parte dintr-un proiect mai amplu derulat la nivelul judeţelor Cluj şi Sălaj (Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată din Cluj şi Sălaj). Valoarea contractului de execuţie pentru municipiul Zalău, semnat cu firma OMS Ungaria, a fost de 22,388 milioane de lei, fără TVA. Din această valoare 74 la sută sunt fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, 11,3 la sută contribuţia Guvernului României, 12,8 la sută credit contractat de CAS şi 1,9 la sută cofinanţare locală. Făcând un bilanţ al lucrărilor derulate la nivel de judeţ, Marcel Zaharia a precizat că: reabilitările şi extinderile Staţiei de epurare a Zalăului s-au executat în procent de 48 la sută, extinderea reţelelor de apă şi realizarea staţiei de pompare la Şimleu s-a realizat în procent de 93 la sută, iar lucrările pentru reţelele de apă din Jibou şi Cehu s-au realizat în procent de 64 la sută. Contractul pentru reabilitarea staţiei de la Vârşolţ şi a surselor de apă de la Jibou şi Cehu Silvaniei a fost semnat în cursul lunii martie 2011, iar lucrările vor demara în perioada următoare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »