Locuitorii din Stana nu se pot opune doar cu vorbe deschiderii carierei de gips

Magazin Salajean 12 februarie 2008 0

Locuitorii din Stana nu se pot opune doar cu vorbe deschiderii carierei de gipsLocalnicii din Stana si-au exprimat din nou, duminica, in cadrul unei dezbateri publice, dezacordul privind iminenta deschidere a unei cariere de gips la ei in localitate de catre SC Tender SA Timisoara, firma careia Agentia Nationala pentru Resurse Minerale i-a acordat in 2007, prin licenta, dreptul de exploatare in zona numita de localnici Toplita. Asa cum si cotidianul nostru a scris, firma grupului Tender a participat, in ianuarie, la o licitatie in vederea concesionarii parcelei pe care se afla zacamantul, organizata de Primaria Zalau, proprietarul terenului unde se afla zacamantul. Pentru ca a fost un singur ofertant, licitatia se va relua la o data care nu a fost inca stabilita. Amplasamentul carierei are o suprafata de 164.400 de metri patrati, redeventa ce ar urma sa fie achitata de investitor autoritatilor locale urmand sa fie de 2 euro pe metru patrat, rezultand suma de 328.800 euro, ce se va recupera in 10 ani de la data semnarii contractului de concesiune.

Pricipalele nemultumiri ale locuitorilor din Stana sunt legate de posibila trecere a autobasculantelor cu gips prin localitate, dar si poluarea implicata de o activitate de acest gen. Drept pentru care, multi dintre staneni nu-si mai doresc o cariera de gips in localitate. In momentul in care am hotarat sa scoatem la licitatie terenul, reprezentantul localitatii Stana nu ne-a spus ca sunt probleme. Abia mai tarziu la noi au ajuns doua tipuri de tabele, unele cu oameni pentru, si altele cu oameni impotriva concesionarii terenului pentru exploatarea gipsului, a declarat consilierul Radu Nistorescu, prezent la intalnirea de duminica.

Din pacate, stanenii nu se pot opune doar cu vorbe deschiderii carierei de gips. Iata si o explicatie babeasca a afirmatiei de mai sus. O a doua licitatie organizata de Primarie pentru concesionarea terenului va duce cu siguranta la incheierea unui contract cu firma patronata de Ovidiu Tender. Aceasta, conform legislatiei de mediu in vigoare, va solicita Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Salaj eliberarea unui acord de mediu care, in mod normal, va implica si elaborarea unui studiu de impact, dar si o sedinta publica in care se va discuta acest studiu. Chiar daca vor veni la sedinta respectiva si vor sustine ca nu doresc o cariera de gips in Stana, localnicii vor fi ascultati doar daca obiectiile lor vor fi reale, obiective si, poate cel mai important, demonstate. In acest moment SC Tender SA nu are la noi nici o cerere privind cariera de la Stana. Au avut un acord de mediu eliberat in 2005, dar care a expirat anul trecut. In cazul in care vor solicita un nou acord de mediu, dupa semnarea contractului de concesiune cu Primaria, le vom cere cu siguranta un studiu de impact, declara Aurica Grec, director executiv al APM Salaj. Conform aceleiasi surse, dupa primirea studiului de impact, acesta va putea fi consultat de cei interesati timp de 30 de zile, dupa care se va organiza o sedinta publica in care va fi discutat. Poate ar fi bine ca si locuitorii din Stana sa comande la un expert un asemenea studiu de impact, iar cele doua studii sa fie puse fata in fata, considera Aurica Grec. Mai pe romaneste spus, doar asa, prin date concrete, nemultumitii din Stana vor putea proba, daca va fi cazul, ca deschiderea unei cariere va afecta negativ mediul si viata celor din localitate. Altfel, orice nemultumire a lor va fi consemnata de catre APM si transmisa catre firma lui Tender, cu mentiunea ca aceasta din urma poate da solutii pentru remediere unor neajunsuri. Iar daca toate sunt in regula, APM nu se poate opune eliberarii acordului de mediu, de respectarea clauzelor din acest acordul urmand sa se ocupe Garda de Mediu.

In rest, fara sa fiu rautacios, adunarile populare cu voturi consultative si iz electoral nu-i vor ajuta pe oamenii din Stana in demersurile lor de a clarifica situatia carierei. Nu vreau sa inchei inainte de a semnala faptul ca problema carierei din Stana a depasit deja granita Salajului, pe unul din site-urile dedicate alpinismului fiind postat de catre Emi Cristea, nascut in Stana, urmatorul mesaj: Am citit cu interes profund despre interesul de afaceri al grupului lui Tender, intr-o zona montana din Romania. Mai precis, este vorba de efortul depus de acesta pentru a deschide o cariera de gips in satul Stana, de la poalele muntilor Meses. Este evident ca deschiderea acestei cariere va afecta nu doar peisajul natural montan al vaii Stana (aflata sub varful Magura Stanii), ci si faptul ca va polua foarte intens aceasta microdepresiune de doar cativa kilometri patrati, stransa intre muntii Mesesului si Dealurile Silvaniei.

Una peste alta, suntem convinsi ca telenovela carierei din Stana mai are cateva episoade importante pana la final. Va vom tine la curent!

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »