Locuintele noi prin Prima Casa, finalizate in cel mult 18 luni

Magazin Salajean 21 aprilie 2010 0

Locuintele noi prin Prima Casa, finalizate in cel mult 18 luni

Locuintele care urmeaza sa fie construite in regim individual prin credite bancare garantate de stat, in programul Prima Casa, trebuie sa fie finalizate in maximum 18 luni, cu o prelungire maxima de un an, interval in care proprietarii vor plati bancii doar dobanzile si comisioanele, nu si ratele, a decis Guvernul.

Durata de realizare a constructiei trebuie sa rezulte din contractul de antrepriza incheiat cu firma de constructii, in calitate de antreprenor general al imobilului, iar constructorul va trebui sa ateste capacitatea sa de a finaliza lucrarea in termenul stabilit prin faptul ca nu inregistreaza restante mai mari de 60 zile la plata obligatiilor bugetare, dar si printr-o garantie de buna executie de 10 la suta din valoarea devizului estimativ de lucrari, sub forma unei scrisori de garantie bancara.

La randul lor, proprietarii trebuie sa dispuna de un aport propriu de minimum 5 la suta din valoarea costului de construire a locuintei, care acopera diferenta dintre valoarea din contractul de antrepriza si finantarea garantata, dar se vor obliga totodata sa constituie un depozit colateral pentru garantarea dobanzii, in valoare egala cu trei rate de dobanda.

In acest an, programul a fost modificat, astfel ca Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM va garanta creditul pentru cumpararea unei locuinte prin Prima Casa in limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja incepute, si 70.000 euro, pentru locuinte cu lucrari inca neincepute, iar cumparatorii organizati in asociatii vor avea o garantie de cate 75.000 euro, tot pentru case noi.

Creditele prin Prima Casa au o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4 la suta pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.

Pana in prezent, Fondul National de Garantare a Creditelor a acordat prin acest program peste 18.500 de garantii, cu o valoare totala de circa 750 milioane de euro. Dintre acestea, 370 de garantii s-au acordat pentru construirea de noi locuinte.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »