Locuintele construite prin ANL pot fi cumparate de chiriasi

Magazin Salajean 18 februarie 2008 0

Locuintele construite prin ANL pot fi cumparate de chiriasiGuvernul a aprobat, in sedinta de saptamana trecuta, modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, modificare care permite vanzarea locuintelor realizate prin Programul de constructii locuinte pentru tineri, destinate inchirierii.

Ban la ban trage

Modificarile aduse la legea amintita prevad ca fiecare tanar sub 35 ani, care primeste o locuinta in chirie de la ANL, sa poata opta, dupa 5 ani de la predare, sa ramana in locuinta si sa o cumpere, ori sa ramana in continuare in locuinta respectiva si sa negocieze chiria cu autoritatea publica locala, mai precis, cu primaria. Pana in prezent, la nivel national, 2.200 de persoane au primit locuinte construite in perioada 2001 – 2002. De asemenea, cererea de cumparare a acestor locuinte se va adresa autoritatilor publice. Sumele obtinute prin vanzarea celor 2.200 de locuinte, estimate la 30-40 milioane de euro, vor putea fi utilizate pentru construirea altor locatii similare.

Surse guvernamentale sustin ca, la nivelul tarii, ar urma sa se construiasca 3.000-3.500 de locuinte ANL, pe an, cu bani de la bugetul de stat, dar si din credite externe. In acest sens, a fost negociat un imprumut de 140 milioane euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Cadrul legal

Prin Ordonanta 35/2007 pentru modificarea si completarea Legii 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte a fost creat cadrul legal care sa permita vanzarea locuintelor realizate prin Programul de constructii de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii. In vederea punerii in aplicare a noilor prevederi legale, au fost necesare modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a Legii 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte.

Avand in vedere ca finantarea constructiei de locuinte s-a facut din credite acordate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei si ca Acordul de imprumut nu a consemnat posibilitatea vanzarii locuintelor, pentru realizarea acestei operatiuni s-a solicitat acordul bancii care a raspuns favorabil, impunand anumite conditii, printre care: vanzarea locuintelor sa se faca numai chiriasilor al caror venit mediu pe membru de familie la data vanzarii nu depaseste dublul salariului mediu brut pe economie; locuinta cumparata de chirias sa nu poata fi instrainata timp de 5 ani de la data contractului de vanzare-cumparare; din sumele obtinute prin vanzarea locuintelor sa se creeze un fond care sa fie utilizat numai pentru dezvoltarea Programului de constructie de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii; locuintele care nu se vand sa fie exploatate in continuare in regim de inchiriere conform Programului.

Despre modificari legislative

Modificarile aduse normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii 152/1998 se refera la: stabilirea procedurilor de urmat pentru vanzarea locuintelor, in contextul schimbarii regimului juridic al acestora, potrivit prevederilor legii organice – Legea 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia; stabilirea procedurilor pentru monitorizarea de catre Agentia Nationala pentru Locuinte a actiunii de vanzare a locuintelor; constituirea si utilizarea de catre Agentia Nationala pentru Locuinte a fondului de investitii creat din sumele obtinute prin vanzarea locuintelor; stabilirea procedurilor de dezvoltare a constructiei de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii in mod exclusiv specialistilor din sistemul de invatamant sau sanatate, locuinte care nu se vand, avand preponderent caracter de locuinte de serviciu.

Conditii pentru cumparator

Locuintele ANL se pot vinde la solicitarea tinerilor care sunt titulari de contract de inchiriere, cu respectarea urmatoarelor conditii: pretul locuintei se achita integral la data incheierii contractului de vanzare-cumparare, din sursele proprii ale beneficiarului sau din credite contractate de acesta de la institutii financiare autorizate; titularul contractului de inchiriere si membrii familiei acestuia pot beneficia o singura data de cumpararea unei locuinte pentru tineri, destinate inchirierii; titularul contractului de inchiriere si membrii familiei acestuia sa nu aiba o alta locuinta in proprietate, inclusiv casa de vacanta; valoarea locuintei se stabileste de catre autoritatile administratiei publice locale sau de operatorii economici in a caror administrare se afla imobilele respective, potrivit legii, in baza evaluarii realizate de catre o persoana fizica sau juridica autorizata, selectionata de unitatea de administrare potrivit prevederilor legale privind achizitiile publice, dar nu mai mica decat pretul de inventar actualizat; la evaluare nu va fi luat in considerare plusul de valoare adus locuintei prin lucrari efectuate de catre chirias pe cheltuiala proprie, cu respectarea prevederilor legale; in cazul cladirilor dotate cu centrale termice proprii, valoarea acestora se cuprinde in pretul locuintelor; centralele termice raman in administrarea consiliilor locale, pana la vanzarea a jumatate plus unu din numarul locuintelor pe care le deservesc; vanzarea locuintei se va face la valoarea stabilita in urma evaluarii, dar nu mai mica decat valoarea de circulatie stabilita prin expertizele camerelor notarilor publici; locuintele nu pot fi instrainate de proprietari prin acte pe o perioada de 5 ani de la data dobandirii acestora, conditie care se va consemna la inscrierea dreptului de proprietate in Cartea Funciara; venitul mediu pe membru de familie la data vanzarii al titularului contractului de inchiriere a locuintei sa nu depaseasca cu 100 la suta salariul mediu brut pe economie; locuintele pentru tineri destinate inchirierii, in mod exclusiv specialistilor din sistemul de invatamant sau sanatate, nu pot fi vandute, avand in vedere ca aceste locuinte sunt exploatate in mod similar locuintelor de serviciu, fiind situate in incinta sau in apropierea unitatilor in care isi desfasoara activitatea solicitantii. In acest context, respectivele locuinte raman exclusiv in proprietate publica.

Zalauanii nu se ingesuie sa cumpere

Pana in acest moment, la Primaria Zalau, a fost depusa o singura solicitare privind cumpararea, de catre un chirias, a locuintei ANL pe care o ocupa in blocul O3 de pe strada Olarilor.

In ceea ce priveste criteriile dupa care se vor repartiza de acum incolo locuintele ANL, acestea au fost in atentia consilierilor municipali in sedinta de saptamana trecuta. Alesii au decis, astfel, ca au prioritate la ocuparea acestor locuinte tinerii care nu au detinut si nu detin locuinte proprietate personala, acestia putand sta in apartamentele pe care administratia locala le pune la dispozitie timp de 5 ani. Persoanele interesate de setul de criterii privind repartizarea locuintelor din viitorul bloc ANL O4, il pot consulta pe site-ul Primariei Zalau – www.zalausj.ro.

Pentru locuintele din O4, autoritatile locale vor reface lista de prioritati existenta la nivelul orasului, luandu-se in considerare cererile depuse pana la sfarsitul anului 2007. Depunerea documentelor pentru dovada indeplinirii criteriilor de acces si de ierarhizare de catre solicitanti se va face pana cel tarziu la data de 15 martie 2008.

Potrivit proiectului de hotarare, repartizarea locuintelor pentru tineri destinate inchirierii si construite din fonduri ANL este conditionata de data intrarii acestora in proprietatea Municipiului Zalau, data stabilita prin protocolul ce se va incheia intre Autoritatea Nationala a Locuintelor si administratia Zalaului.

Blocul ANL O4 este situat pe strada Olarilor si va avea 20 de apartamente, a caror amenajare va fi finalizata in aceasta primavara. Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan, lucrarile la acest obiectiv sunt in grafic, iar in prezent echipele de muncitori pun acoperisul si executa finisaje exterioare. Firma care se ocupa de lucrari este SC Lotus SA Zalau. Cum proiectul este finantat de Agentia Nationala a Locuintelor, aportul Consiliului Local se regaseste in sustinerea financiara a racordarilor cladirii la retelele de utilitati. De partea tehnico-edilitara a proiectului se ocupa aceeasi firma amintita anterior, iar contractul in acest sens a fost semnat cu Primaria Zalau in aprilie 2007. Societatea va trebui sa realizeze si accesul carosabil si pietonal in zona, valoarea totala a lucrarilor suportate din bugetul local fiind de circa 400.000 de lei (fara TVA).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »