Locuintele ANL ar putea fi vandute la pret de inventar

Magazin Salajean 22 octombrie 2009 0

Locuintele ANL ar putea fi vandute la pret de inventar

Senatorii au aprobat, marti, un proiect de lege care prevede facilitarea achizi-tionarii de locuinte construite prin Agentia Nationala pentru Locuinte prin vanzarea acestora la pretul de inventar, actualizat la zi, iar banii rezultati sa fie folositi pentru construirea de noi locuinte ANL. Astfel, fondurile rezultate din vanzarea locuintelor vor fi folosite exclusiv pentru constuirea de noi locuinte ANL in localitatile in care s-a realizat transferul dreptului de proprietate. Pretul de inventar reprezinta costul de constructie, la care se adauga costurile suportate de primarii pentru asigurarea utilitatilor. Insa, in continuare, chiriasii acestor locuinte vor avea prioritate la achizitie.

Proiectul de lege modifica Legea 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL).

Zalauanii se bat pe apartamentele ANL

La ora actuala exista peste 1.000 de cereri din partea zalauanilor, care solicita autoritatilor locale acordarea de locuinte ANL. Insa numarul unor astfel de apartamente, unde chiria este mult sub pretul pietei, este de abia 74. Purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan, ne-a declarat de curand ca, din totalul de cereri, 328 dateaza de anul trecut, alte 680 de solicitari fiind primite de administratia locala doar in cursul acestui an. Conform legii ANL, dosarele depuse pentru obtinerea unei locuinte ANL se evalueaza in anul in care urmeaza sa se repartizeze unitatile locative, a declarat Manuela Ghiurutan. Aceasta a adaugat faptul ca selectia se va face pe baza unor criterii aprobate de Consiliul Local, ca pe urma sa se afle cine va primi repartitii in astfel de locuinte.

Blocuri ANL la Crasna

Autoritatile locale din localitatea Crasna au semnat deja contractele cu Agentia Nationala a Locuintelor in vederea construirii a doua blocuri in comuna. Aceste apartamente vor fi destinate familiilor tinere, urmatorul pas in acest proiect revenind ANL si consta in organizarea licitatiei pentru Proiectul Tehnic. Speram ca licitatia sa se realizeze cat mai repede, iar apoi sa fie desemnat constructorul. In primavara anului urmator, vrem sa incepem lucrarile, ne-a declarat primarul Crasnei, Pop Emeric. Potrivit primarului, imobilele vor fi ridicate in centrul localitatii Crasna, iar fiecare bloc va avea cate 25-30 de locuinte. Unul din blocuri va fi construit in imediata vecinatate a celorlalte blocuri pe care le avem deja in Crasna, in timp ce pentru al doilea ne-am gandit la gradina Primariei. Acesta va face parte din campusul scolar, iar locuintele din el vor fi date in folosinta dascalilor si medicilor. Este important sa venim in sprijinul lor, pentru a-i atrage sa stea in comuna. Sper sa putem demara lucrarile pana la finalul anului, a mai spus primarul.

Costurile de ridicare a celor doua blocuri va fi suportat in totalitate de ANL, aportul autoritatilor locale urmand sa se regaseasca in racordarea imobilelor la retelele de utilitati.

Nici alte comune nu se lasa mai prejos

Dupa Crasna, o alta comuna din Salaj care vrea blocuri ANL este Varsolt. Autoritatile locale vor sa construiasca aici doua blocuri destinate familiilor tinere, in centrul de comuna, totalizand 20 de apartamente.

Pe de alta parte, Primaria Nusfalau a semnat deja actele pentru predarea amplasa-mentului in vederea construirii unui bloc destinat tinerilor din comuna, cu varsta de pana la 35 de ani. Primarul Radu Mate ne-a declarat ca a fost depus si Studiul de Fezabilitate la autoritatile centrale. Blocul ANL va avea noua locuinte si va fi ridicat in centrul de comuna, pe un teren din apropierea Postului de Politie.

La Treznea, constructia primului bloc ANL va demara in acest an, proiectul depus de administratia locala primind unda verde de la autoritatile centrale. Primarul Emanoil Stanciu a afirmat ca Agentia Nationala a Locuintelor va alege, prin licitatie publica, constructorul care se va ocupa de aceasta investitie, blocul urmand sa fie ridicat in centrul de comuna, pe un teren din vecinatatea stadionului. Am semnat deja contractul cu ANL, iar ei au demarat licitatia in vederea desemnarii constructorului. Imobilul va avea noua locuinte, din care sase vor fi apartamente cu doua camere, iar trei vor fi garsoniere moderne, confort I, a declarat primarul. Si in acest caz, costul investitiei va fi suportat de Agentia Nationala a Locuintelor, aportul Primariei Treznea la proiect insemnand racordarea blocului la retelele de utilitati.

Doar Jiboul nu vrea locuinte ANL

Surprinzator, la Jibou, administratia locala nu are niciun proiect pentru ridicarea de blocuri ANL. Motivele invocate de autoritati sunt legate de lipsa cererilor si a amplasamentelor care sa permita construirea unor astfel de blocuri. Nu avem o locatie potrivita pentru o asemenea constructie. Trebuie sa fie o locatie care sa aiba in apropiere utilitati, iar noi nu avem astfel de terenuri libere, a afirmat viceprimarul Sarkozi Paul, care a adaugat ca administratia locala trebuie sa finalizeze alte proiecte aflate in derulare, inainte de a-si permite financiar investitii in asigurarea de utilitati pentru imobile ANL.

Cum jibouanii nu au depus solicitari pentru a primi locuinte cu chirie sub pretul pietei, nici administratia locala nu prea are interesul sa acceseze fonduri de la stat din care sa construiasca blocuri in oras.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »