Localitatea Luminis – in carantina din cauza rabiei

Magazin Salajean 20 martie 2008 0

Localitatea Luminis - in carantina din cauza rabieiInspectorii din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare Salaj au dispus instituirea carantinei pe o raza de 13 kilometri in localitatea Luminis, comuna Ileanda, dupa ce in comunitate a fost identificat un focar de rabie. Mircea Martin, directorul DSV Salaj, ne-a declarat ca alte cinci localitati (Preoteasa, Mal, Crasna, Salatig si Cehu Silvaniei, n.r.) sunt cu suspiciuni de rabie si ca vor fi izolate, daca analizele aflate in lucru se vor dovedi pozitive. Am identificat un nou focar de rabie in Salaj, in localitatea Luminis, focar ce provine de la o vulpe bolnava de turbare ce a parasit mediul silvatic in cautare de hrana si a intrat intr-o gospodarie. Echipele deplasate in localitate au dispus instituirea carantinei pe o raza de protectie de 3 kilometri si o raza de supraveghere de alti 10 kilometri si au trecut la catagrafia carnasierelor. De asemenea, animalele sunt vaccinate antirabic, iar cele care au intrat in contact cu vulpea au fost sacrificate. Chiar si asa, raman alte patru localitati rurale – Preoteasa, Mal, Crasna, Salatig – si orasul Cehu Silvaniei unde exista suspiciuni de rabie. Daca acestea se vor confirma, vom impune carantina si aici, a spus directorul DSV Salaj.

In ceea ce priveste localnicii, acestia au fost trimisi la medic in vederea efectuarii vaccinului antirabic, masura ce trebuie indeplinita ca epizootia sa nu se extinda.

Potrivit sursei citate, focarul de rabie din localitatea Luminis este cel de-al 15-lea cu care se confrunta Salajul in momentul de fata. Cu toate ca in judet s-a facut, la sfarsitul anului 2007, o campanie de vaccinare antirabica prin folosirea a 3.000 de momeli vaccinale ce au fost amplasate in paduri, acestea s-au dovedit insuficiente fata de numarul vulpilor din mediul silvatic. Ca urmare, judetul a fost inclus de autoritatile centrale intr-o noua campanie de vaccinare care trebuie sa se desfasoare in aceasta primavara. Alaturi de Salaj, au fost incluse in campania respectiva judetele Alba, Arad, Bistrita Nasaud, Maramures, Harghita, Mures, Bihor si Satu Mare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »