Localitatea Alunis, in carantina din cauza rabiei

Magazin Salajean 8 august 2008 0

Localitatea Alunis, in carantina din cauza rabieiLocalitatea Alunis din Salaj a intrat, de joi, in carantina de gradul III, dupa ce inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj au gasit ca fiind pozitive la virusul turbarii probele ridicate de la vulpe ce a intrat in comunitate, unde a fost ucisa de sateni. Mircea Martin, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca pentru a stopa epizootia, DSVSA Salaj va efectua vaccinarea de vizuina, numarul momelilor vaccinale fiind de patru ori mai mare fata de cel din 2007. In localitatea Alunis am fost nevoiti sa instituim carantina de gradul III, dupa ce o vulpe ce a parasit mediul silvatic si a intrat in sat a fost depistata cu rabie.

Am trimis localnicii care au omorat vulpea la circumscriptia medicala, pentru a primi vaccinul antirabic si am facut catagrafia carnasierelor din gospodariile prin care a trecut vulpea. Carantina impusa in sate este pe o raza de protectie de 3 kilometri si o raza de supraveghere de alti 10 kilometri. Ca urmare a cazurilor foarte multe din acest an, vom incepe vaccinarea de vizuina. Vom folosi 10.000 de momeli pe campanie, fata de doar 2.500 de momeli utilizate anul trecut. Situatia este acum mult mai grava decat in anii precedenti, a spus directorul DSVSA Salaj.

Potrivit sursei citate, evolutia focarelor se mentine constanta si, in ciuda eforturilor autoritatilor de a stopa epizootia, in fiecare luna apar alte focare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »