Localităţi sălăjene, locaţii pentru viitoarea centrală nuclearelectrică

Magazin Salajean 15 aprilie 2011 0

Localităţi sălăjene, locaţii pentru viitoarea centrală nuclearelectrică

Statul român a plătit câteva sute de mii de euro pentru un studiu privind construirea unor noi reactoare nucleare pe teritoriul României.

Cum e lesne de înţeles, studiul este ţinut secret de către autorităţi. Cu toate acestea, Ministrul Economiei a fost obligat să facă publice locaţiile după ce ONG-ul Greenpeace a câştigat un proces intentat instituţiei. Astfel, potrivit actului respectiv, în România, ar exista circa 102 localităţi unde ar putea fi construite noi reactoare nucleare. Numai că, potrivit Greenpeace, locuitorii acestor localităţi nu au fost consultaţi şi spun că nu doresc construirea unei centrale nucleare în vecinătate.

Cele mai multe amplasamente propuse sunt în partea de nord – nord-vest a ţării, cinci dintre ele situându-se în Sălaj: Ileanda, Rus, Răstoci, Surduc şi Benesat. Sincer, nu neg faptul că autorităţile au studiat, în urmă cu doi ani, o astfel de variantă, undeva, pe Valea Someşului. Oficial, deocamdată, nu vă pot spune mai multe. Urmează să verificăm informaţia, ne-a declarat, ieri, prefectul de Sălaj, Vegh Alexandru.

Surse din cadrul Ministerului Economiei confirmă că localităţile sălăjene, amintite mai sus, fac obiectul unui studiu privind amplasarea unui nou reactor nuclear în România, însă situaţia este ceva mai complicată decât ar părea la prima vedere. Aceleaşi surse susţin că, la această dată, până nu se stabileşte ce se va întâmpla cu reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, nu se pune problema unei investiţii de asemenea anvergură. No comment.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »