Liviu Zarbo – de la Zalau, doctor in fizica in SUA

Magazin Salajean 17 ianuarie 2008 1

Liviu Zarbo - de la Zalau, doctor in fizica in SUAIn cautarile mele dupa salajeni care performeaza in afara judetului si in strainatate l-am descoperit pe Liviu Zarbo, nascut la Zalau, in 29 septembrie 1977, absolvent promotia 1996 a Liceului de Matematica-Fizica din Zalau (actualmente Colegiul National Silvania), care a ajuns doctor in fizica, in 2007, in Statele Unite ale Americii. In acest material va ofer doar cateva date despre splendida isprava a conjudeteanului nostru, urmand, probabil, sa revenim asupra subiectului. Cu detalii. Despre parcursul meu in America, nu-s foarte multe de spus. Am facut ceea ce au facut cei mai multi care au plecat la doctorat acolo, adica am luat testele pe care le cereau universitatile americane (GRE-uri si TOEFL), dupa care am aplicat la universitati pentru admitere la doctorat. Imi amintesc ca alegerea mi-a fost limitata de faptul ca n-am avut foarte multi bani sa platesc taxa pe aplicatie (application fee) decat pentru patru universitati. In final, una din universitatile la care am fost admis a fost Universitatea din Delaware, la care m-am si dus. Norocul meu a fost ca departamentul de fizica din cadrul universitatii era intr-o perioada de extindere si innoire si a angajat multi cercetatori tineri si foarte capabili, printre care a fost si profesorul cu care am lucrat acolo, Branislav Nikolic, ne-a declarat Liviu Zarbo.

Creez si analizez modele matematice pentru diferite fenomene cu ajutorul calculatoarelor

Liviu Zarbo ne-a mai spus: In timpul doctoratului am predat un singur semestru, in rest am fost finantat ca asistent cercetator. Domeniul meu este fizica computationala, adica creez si analizez modele matematice pentru diferite fenomene cu ajutorul calculatoarelor. Cercetarea mea este axata pe fenomene de transport cuantice in sisteme mezoscopice, iar cea mai mare parte a muncii mele ca doctorant este legata de studiul efectului Hall de spin care, de cativa ani, este un subiect foarte studiat datorita potentialelor aplicatii in spintronica (electronica de spin – care promite sa revolutioneze industria electronica). In afara de aceasta am studiat transport electronic in grafina (graphene) – care este un singur plan de grafit si a fost sintetizata pentru prima data in 2005. In prezent, lucrez la Texas A&M, unde am venit abia in vara anului trecut. Am avut cateva oferte de slujba dupa terminarea doctoratului, dar am ales Texas A&M pentru ca-mi oferea posibilitatea sa continuu cateva proiecte de cercetare pe care le-am pornit in Delaware.

Din CV-ul lui Liviu Zarbo am retinut: vara 2007, doctor in fizica al Universitatii Delaware, cu teza: Mesoscopic spin Hall effect in Semiconductor Nanostructures; 2001, Masterat, Universitatea Babes – Bolyai Cluj Napoca; 2000, Facultatea de Fizica, Universitatea Babes – Bolyai Cluj Napoca; 2003 – 2007, Research Assistant in the Quantum Transport Theory Group of Professor Branislav Nikolic, la departamentul de fizica si astronomie al Universitatii Delaware. Din 2007 in prezent este cercetator asociat postdoctoral la Universitatea Texas A&M, departamentul de fizica, in grupul profesorului Jairo Sinova.

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. Haiducu Parascau din Breb 6 octombrie 2015 at 21:15 - Reply

    Bravo lui !!!

Lasa un Raspuns »