Lipsa de peste 150 de medici si asistente la Spitalul Judetean

Magazin Salajean 29 ianuarie 2008 0

Lipsa de peste 150 de medici si asistente la Spitalul Judetean

Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca Spitalul de Urgenta Zalau – care este cea mai mare unitate spitaliceasca din Salaj, are nevoie de 54 de medici specialisti si de peste 100 de asistente, ca sa-si acopere deficitul. Explicatia pentru aceasta situatie tine de partea financiara. Cum sistemul de Sanatate din Romania nu ofera nici conditii grozave de lucru, nici remuneratii satisfacatoare, medicii si asistentele cauta in alte state europene ceea ce nu gasesc acasa.

Ca urmare, migratia personalului medical si sanitar este un fenomen ce a afectat sectiile spitalului zalauan, de unde, in 2007, au plecat 11 doctori. Problema personalului insuficient a fost recunoscuta si de managerul Spitalului de Urgenta Zalau, Ioan Muresan. Potrivit acestuia, nevoia cea mai mare de cadre medicale la unitatea pe care o conduce este la sectia Urgenta, unde fiecare tura este asigurata de patru medici specialisti. Printre sectiile care se confrunta cu deficit de cadre medicale se numara si nefrologia, neurologia, chirurgia, oftalmologia, pneumoftiziologia, epidemiologia si radiologia, unele dintre acestea fiind sectii ce au aparatura noua, dar unde nu sunt medici care sa o utilizeze.

Referindu-se la acelasi spital, Tiberiu Marc a declarat ieri ca unitatea este una din cele trei din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest care au fost desemnate pentru o finantare de 21 de milioane de euro, in acest an, prin Programul Operational Regional 2007-2013, in vederea modernizarii si imbunatatirii conditiilor din sectii.

Cele trei spitale – din Zalau, Baia Mare si Satu Mare – vor intocmi proiecte in vederea accesarii de fonduri. Va fi foarte importanta ordinea in care vor fi depuse proiectele, pentru ca se va tine seama de primul venit, primul servit. Banii nu vizeaza angajarea de personal, pentru acest aspect exista alte programe mai mici, ci vor fi folositi pentru modernizarea unitatilor. Daca se vor crea conditii mai bune de lucru, cadrele medicale si cele sanitare vor fi interesate sa lucreze in aceste spitale, a spus Marc.

Axa 3, lansata spre finantare in 22 ianuarie si prin care spitalele vor putea beneficia de sprijin financiar, prevede ca 85 la suta din suma sa fie din fonduri europene, 13 la suta din bugetul de stat, restul de doua procente urmand sa fie contributia beneficiarului.

Spitalul din Zalau are in total 1.020 de angajati, din care doar 110 sunt medici, iar nevoia de cadre medicale de specialitate se face simtita mai ales ca in ultimele 12 luni a crescut numarul pacientilor, precum si a serviciilor oferite populatiei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »