Lipsa banilor amana campania de vaccinare antirabica pana in 2010

Magazin Salajean 26 noiembrie 2009 0

Lipsa banilor amana campania de vaccinare antirabica pana in 2010

Desi inca din primavara se astepta demararea unei campanii de vaccinare antirabica in mediul silvatic, care sa o continue pe cea de anul trecut, sub efectul crizei economice, autoritatile centrale nu au avut fonduri pentru acest obiectiv. Asa ca, dupa ce a fost amanata de la o luna la alta, vaccinarea vulpilor este programata abia pentru anul viitor.

Campania de vaccinare antirabica derulata in 2008 s-a dovedit benefica pentru Salaj, in conditiile in care, comparativ cu anul trecut, cand s-au depistat 56 de cazuri de rabie la nivel de judet, in 2009 s-a inregistrat o scadere a numarului focarelor cu 20 la suta. Chiar si asa, insa, situatia a ramas grava, avand in vedere ca s-au confirmat aproximativ 20 de focare si ca turbarea este un diagnostic fatal. La fel ca in Salaj, situatia din alte judete nu este cu nimic mai imbucuratoare, motiv pentru care reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor anuntasera, la inceputul anului, reluarea vaccinarilor in mediul silvatic. Pentru o mai buna dispersie a momelilor vaccinale, cam-pania trebuia realizata din avion, astfel incat sa beneficieze de vaccin inclusiv animalele din padurile mai izolate ale judetului, in care reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Salaj si padurarii nu au cum sa ajunga.

Numai ca planul de acasa nu se potriveste cu cel din targ. Din cauza lipsei fondurilor la bugetul de stat, campania respectiva a fost amanata de la o luna la alta, iar acum, la final de an, reprezentantii ANSVSA nu considera ca o pot realiza decat anul viitor. Nu s-a renuntat la campania de vaccinare antirabica in mediul silvatic, doar ca nu se va face in acest an, ci abia in 2010, ne-a declarat directorul adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, Razvan Chiorean. Acesta a spus ca necesitatea vaccinarii vulpilor apare intrucat in peste 90 la suta din cazuri, focarele de rabie pornesc de la vulpi care au parasit mediul silvatic si au patruns in comunitatile umane.

Cum pana anul viitor nu sunt bani pentru actiunea descrisa anterior, reprezentantii DSVSA Salaj s-au rezumat la vaccinarea antirabica a animalelor din gospodarii, aceasta cam-panie domestica fiind aproape de final.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »