Liniste si monopol pe piata de energie electrica

Magazin Salajean 6 noiembrie 2007 0

Liniste si monopol pe piata de energie electrica

Unul dintre cele mai interesante subiecte ale acestui an se refera, fara doar si poate, la deschiderea pietei de energie. Astfel, incepand cu 1 iulie, s-a dat posibilitatea fiecarui consumator casnic de electricitate sau de gaze naturale sa renunte la furnizorul traditional si sa isi aleaga un alt furnizor. Desigur, in conditiile in care exista o astfel de posibilitate, in speta daca nu exista monopol pe serviciile amintite. Insa, dupa 4 luni dupa deschiderea pietei de energie, miscarile lipsesc cu desavarsire. Cauzele sunt, desigur, multiple.

Comoditate sau justificare?

Reprezentantii companiilor de furnizare si cei ai autoritatilor spun ca un prim motiv ar fi inflexibilitatea oamenilor ori, mai bine spus, comoditatea lor, la care se adauga absenta unei campanii de informare pe acest segment. Cert este insa ca orice persoana care doreste sa negocieze tarifele la energie o poate face, in nume personal sau al unui grup. In cazul in care reprezinta mai multe persoane, este nevoie de o procura din partea fiecarei parti.

Potrivit specialistilor, sansele de a obtine un pret mai bun cresc in cazul grupurilor de persoane. Lipsa de presiune a segmentului casnic al consumatorilor pe piata de energie intarzie deocamdata deschiderea furnizorilor catre aceasta categorie de clienti. Se pare ca, pana la aceasta ora, singurii consumatori tentanti sunt cei industriali.

Principalul avantaj si practic, cel care va cantari decisiv in luarea deciziei de a schimba furnizorul, este acela al pretului. Surse de specialitate sustin ca acesta nu poate fi insa mai mic de 10 la suta decat cel de la Electrica.

Piata de energie, deschisa 100 la suta

De curand, Viorel Pop, directorul nou infiintatei Filiale de Furnizare a Energiei Electrice Zalau, a precizat faptul ca scopul separarii activitatii de furnizare de cea de distributie este cel de a asigura cadrul corespunzator pentru o piata libera, in care sa existe o concurenta loiala intre furnizorii si distribuitorii de energie electrica: Societatea nou infiintata preia toate drepturile si obligatiile ce decurg din desfasurarea activitatii de furnizare a energiei electrice. Scopul societatii este acela de a asigura serviciul de comercializare a energiei electrice prin efectuarea de acte de comert, corespunzatoare obiectului de activitate. De asemenea, reorganizarea societatii nu va influenta relatia pe care o desfasuram cu clientii, in ceea ce priveste incheierea de contracte, facturarea, incasarea etc. Mai mult, societatea isi va desfasura activitatea de relatii cu clientii in aceleasi locatii, respectiv oficii comerciale, puncte de relatii cu clientii si casierii. Cu alte cuvinte, Viorel Pop ne aduce la cunostinta faptul ca piata de energie electrica s-a deschis in proportie de 100 la suta. In acest fel, toti consumatorii de energie electrica sunt declarati eligibili, ceea ce inseamna ca isi pot alege furnizorul de energie in conditiile stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Pe de alta parte, in situatia in care piata se deschide la modul practic, nu doar teoretic, consumatorii casnici nu vor plati nici un un fel de taxa in momentul de trecere de la o companie la alta. De retinut faptul ca, in fond, contractul cadru contine cateva clauze minime obligatorii: durata contractului, conditiile de prelungire si conditiile de reziliere, tariful aplicat, termenul de citire a contorului, perioada de facturare si conditiile de plata, modalitati multiple de achitare a facturilor.

Pretul energiei va creste

Directorul Filialei de Furnizare a Energiei Electrice Zalau, Viorel Pop, mai face cunoscut faptul ca pretul energiei furnizate populatiei ar putea creste, de la 1 ianuarie 2008, daca evaluarea periodica a costurilor de productie, transport si distributie va justifica aceasta majorare. Tarifele la energia electrica furnizata consumatorilor sunt evaluate de doua ori pe an de ANRE. Autoritatea poate insa efectua astfel de evaluari de mai multe ori intr-un an, in cazul in care producatorii de energie solicita cresteri ale preturilor sau daca intervin situatii neprevazute, cum ar fi seceta, reducerea cantitatilor de energie pe piata, cresterea preturilor combustibililor utilizati etc. Ei bine, in varianta cresterii tarifelor, majorarea aferenta anului 2008 nu va putea depasi inflatia, care este de 3,8 la suta. De asemenea, incepand de anul viitor, consumatorii industriali de energie electrica ar putea plati tarife diferentiate, in functie de zona de distributie in care acestia se afla, iar in cazul populatiei pretul final va fi mentinut la nivel national, cel putin pana in 2010, a mai spus in final Viorel Pop.

Debransarea implica si costuri

Specialistii in piata de energie atrag atentia asupra aspectului legat de conditiile de prelungire si cele de reziliere a contractului cu furnizorul. Pentru a nu-si pierde clientii, furnizorii pot impune daune pentru intreruperea inainte de termen a relatiei contractuale. Deocamdata, subiectul este unul tabu.

De remarcat faptul potrivit caruia shimbarea furnizorului nu aduce, neaparat, imbunatatirea calitatii curentului, cum ar fi eliminarea caderilor de tensiune. Aceste neajunsuri provin insa de la companiile de producere a electricitatii sau de distributie. Caderile de curent vor fi la fel de frecvente daca productia de energie ramane in aceleasi maini, adica ale statului, ori daca reinnoirea retelelor de distributie se face cu tehnologie second-hand. O problema ar mai putea sa apara in momentul in care Electrica ar interzice, pe motiv ca este proprietar, folosirea contorului. Astfel, furnizorul va trebui sa faca eforturi financiare suplimentare pentru achizitia unor contoare noi, care trebuie sa aiba aprobare de la Biroul Roman de Metrologie Legala. Astfel, exista posibilitatea ca factura sa fie incarcata.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »